Lista celor 205 companii ce vor putea exporta fructe și legume în Rusia. Apare și Tiraspoltransgaz

shadow
Vineri, 31.01.2020 07:26   2916
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a făcut publică lista celor 205 companii moldovenești, cărora Rosselhoznadzor le-a acceptat să exporte fructe și legume în Rusia.

“Cele 205 companii au fost selectate în urma unei inspecții, din luna august 2019, a Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor). Experții instituției ruse au monitorizat 517 întreprinderi, înregistrate la ANSA ca potențiali exportatori pe piața din Rusia. Ulterior, au fost desemnate companiile care corespundeau tuturor cerințelor importatorului”, a explicat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

O nouă inspecție de la ruși

Ministrul susține că este un succes că lista a fost suplinită cu alte 205 companii. Totodată, el a precizat că în total 334 de agenți economici îndeplinesc condițiile, necesare pentru a exporta în Rusia produse de calitate.

"În prezent, în țară se află un alt grup de inspectori de la Rospotrebnadzor, care inspectează întreprinderile vinicole, după care își vor expune decizia”, a precizat în cadrul conferinței ministrul Ion Perju.

Advertisement

Directorul general al ANSA, Vladislav Cotici, a menționat că producția de origine vegetală, ce va fi exportată în Federația Rusă, trebuie să corespundă normelor fitosanitare ale Uniunii Euroasiatice și va fi însoțită de certificatul fitosanitar, eliberat de ANSA.

Străjerii pieței

Pe de altă parte, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a afirmat că lista companiilor exportatoare a fost coordonată cu organizația pe care o reprezintă. Potrivit lui Gorincioi, Moldova Fruct va fi unul din “străjerii care vor urmări respectarea calității mărfii", iar la consumatorul final urmează să ajungă anume produsele expediate din țara noastră.

Președintele Asociației Moldova Fruct a propus ministrului Agriculturii și conducerii ANSA ca pe pagina oficială a ANSA să fie introdus un compartiment, ce va include lista companiilor exportatoare, care să conțină pașaportul și o descriere a capacităților fiecărei întreprinderi în parte. “Astfel, oricare potențial importator va putea să vadă online posibilitățile și oferta. Este o bună oportunitate pentru toți producătorii din țară”, a specificat Vitalie Gorincioi.

Menționăm că în lista exportatorilor de fructe și legume făcută publică de ANSA sunt și numeroase companii din regiunea transnistreană. Printre acestea se numără și Tiraspoltrangaz-Pridnestrovie, care conform datelor ANSA deținea în anul 2018 un hectar de roșii.

Menționăm că Rusia rămâne una dintre principalele piețe de desfacere pentru fuctele, legumele, vinul și altă producție agroalimentară din Republica MoldovaOportunitati