Vassil Bojkov, proprietarul Loteriei, dat în urmărire internațională de autoritățile bulgare

shadow
Miercuri, 29.01.2020 18:30   9343
Afaceristul bulgar Vassil Bojkov (Bozhkov), proprietar al Loteriei Naționale din Bulgaria și indirect beneficiar al companiei ce organizează Loteria Moldovei, a fost dat în urmărire internațională.

Afaceristului i-au fost înaintate 7 capete de acuzare, inclusiv că a condus un grup infracțional organizat, de estorcare de bani, tentativă de mituire a unui oficial și instigare la infracțiune, a anunțat Ivan Geshev, Procurorul general al Bulgariei.

"Este timpul ca această tranziție penală să se termine!"

Totodată, la domiciliul și oficiile afaceristului, care deține grupul New Holding, National Lottery AD și clubul de fotbal Levski, au fost efectuate percheziții, care s-au extins și la Comitetul pentru jocuri de noroc din Bulgaria. 

Însăși Bojkov a declarat la începutul zilei că este plecat din țară, dar poate reveni dacă autoritățile îl vor căuta. 

"Astăzi a fost o zi obișnuită de muncă", a declarat presei șeful Procuraturii, după care a rezumat că Bojkov este "un alt oligarh bulgar care fuge din Bulgaria". Totuși el și-a exprimat încrederea că acesta „va fi capturat”.

Advertisement

Geshev a refuzat să precizeze perioada în care omul de afaceri a primit acuzațiile, dar a adăugat că, potrivit anchetatorilor, Bojkov datorează statului peste 559 milioane leve bulgare (5,55 miliarde lei sau 286 milioane de euro), pentru toate jocurile de loterie organizate de companiile sale, sau „un total de 100 leve pentru fiecare pensie“.

"Este timpul ca această tranziție penală să se termine, jumătate din viața mea a trecut în această tranziție criminală, viața voastră a trecut prin această tranziție penală. Este timpul să spunem, gata!, iar parchetul face asta", a spus procurorul general.

Parteneriat cu Loteria și Guvernul Moldovei

Menționăm că, în mai 2018, Agenția Proprietății Publice a semnat un contract de parteneriat public-privat în domeniul "loteriilor și pariurilor la competițiile / evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” cu NGM SPC Limited din Dubai (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited) – în calitate de partener privat și NGM Company SRL – în calitate de partener.

Companiile fac parte din National Lottery AD, cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Bulgaria, care era controlat de afaceristul bulgar.

NGM Company SRL din Moldova a fost fondată de NGM SPC LIMITED din Dubai, care la rândul ei are ca asociați National Lottery AD și New Games AD din Bulgaria, care aparțin lui Bojkov, potrivit datelor portalului de investigații bivol.bg.Oportunitati