Coronavirusul paralizează industria turismului din China și lovește în prețul petrolului

shadow
Duminică, 26.01.2020 14:16   741
Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a urcat deja la 56 de morţi şi aproape 2.000 de persoane contaminate. Această evoluție a forțat autoritățile chineze în persoana preşedintelui Xi Jinping să avertizeze lumea despre o accelerare a propagării noului tip de coronavirus.

Epidemia a ajuns deja în America, Europa şi în Australia, în pofida măsurilor luate de autorităţi pentru a încerca să limiteze propagarea infecţiilor.

Carantină, restricții de călătorie și alte măsuri

Începând de luni, 27 ianuarie, agenţiile de turism chineze nu vor mai putea să vândă rezervări hoteliere şi sejururi în grup.

Până acum, circa 35 de milioane de oameni din China s-au pomenit în carantină, cel mai mare număr din istoria modernă a sănătății publice, fapt ce este calificat drept surprinzător și tulburător de experți, care spun că astfel de restricții drastice funcționează rar și au adesea rezultate negative.

„Aceasta este mama tuturor carantinelor. Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că se poate întâmpla așa/ceva”, spune Howard Markel, istoric al medicinei de la Universitatea din Michigan, citat de Washington Post. 

Această criză s-a produs în sezonul sărbătorilor ocazionate de Anul Nou Chinezesc, când cetăţenii acestei ţări călătoresc în număr foarte mare, profitând de cele şapte zile de vacanţă pentru a fi alături de familiile lor.

Riscul de propagare a noului virus a forțat mai multe state să ia măsuri de securitate și să intensifice controalele de sănătate, la punctele de trecere a frontierei.

Pe de altă parte, economiștii avertizează că dacă noul virus reuşeşte să paralizeze China, întreaga economie globală poate avea de suferit, or ea este o verigă importantă în lanţul comercial global.

Advertisement

Totodată, dezvoltarea economică a făcut China mai vulnerabilă la epidemii, scrie Wall Street Journal citat de ZF.

Specialiştii spun că virusul din Wuhan, din cauza căruia au fost puse sub carantină mai multe oraşe mari din China într-un exerciţiu de prevenţie fără precedent al autorităţilor chineze, poate avea asupra economiei un efect mai puternic decât epidemia mortală de SARS (sindromul respirator sever acut) din anul 2003.

În China, în anii 2000 cheltuielile consuma­torilor contribuiau în medie cu 40-50% la creşterea economiei. În prezent, participaţia este de 60%. În 2003, anul în care a erupt epidemia de SARS, ponderea s-a prăbuşit la doar 35%, al doilea cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii.

Sectorul turistic din China începe deja să resimtă impactul extinderii epidemiei cu coronavirus, în condiţiile în care peste 400 de milioane de chinezi sunt aşteptaţi să călătorească pentru Anul Nou Lunar, care începe vineri.

De obicei perioada este cea mai aglomerată pentru companii aeriene, hoteluri şi atracţii turistice. În schimb, zborurile şi hotelurile sunt anulate, deoarece oamenii se confruntă cu restricţii de călătorie sau aleg să rămână acasă.

Reducerea călătoriilor lovește în industria transportului, iar aceasta are deja ca efect diminuarea consumului de petrol. 

Scade prețul petrolului

Coincidență sau nu, dar prețurile petrolului s-au încheiat vineri, 24 ianuarie, la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii octombrie 2019, după o săptămână neobișnuită, dominată de îngrijorările privind cererea globală de aur negru ca urmare a răspândirii virusului mortal în China.

În Londra, un baril de petrol Brent pentru livrarea din martie a scăzut cu 1,35 dolari, sau 2,2%, la 60,69 dolari. La New York, barilul american WTI pentru aceeași scadență, a pierdut 1,40 dolari sau 2,5%, pentru a închide la 54,19 dolari.

Astfel, după patru sesiuni consecutive de declin, petrolul Brent arată o scădere de 6,4% în decurs de o săptămână, cea mai mare scădere săptămânală de la sfârșitul anului 2018 și WTI de 7,4%.

Jucătorii de pe piața petrolului sunt îngrijorați de consecințele restricțiilor de călătorie, care încetinesc consumul de combustibil și încetinesc toată activitatea economică

Cererea globală ar putea scădea cu 150.000 de barili pe zi în următoarele două luni, conform celui mai probabil scenariu, a calculat Claudio Galimberti de la S&P Global Platts, citat de AFP.

"Dacă se va produce o încetinire economică semnificativă din cauza răspândirii virusului, atunci impactul global asupra cererii ar putea depăși 700.000 de barili pe zi", a adăugat el, adăugând că acesta va fi "cel mai rău scenariu”.

La apogeul epidemiei SARS din al doilea trimestru 2003, cererea de țiței a scăzut cu 300.000 de barili pe zi, reamintește expertul.

"Cu toate acestea, acest declin nu a avut un impact semnificativ asupra creșterii cererii de petrol, în China, pentru întregul an", a menționat el.Oportunitati