Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 20 – 25 ianuarie 2020

shadow
Duminică, 26.01.2020 05:59   905
• RADIOGRAFIE: Cine sunt principalii jucători pe piața produselor petroliere din Republica Moldova? • În 2020, leul moldovenesc s-a depreciat cu 3% față de dolarul american și cu 2% față de moneda europeană unică. • Agricultorii vor putea exporta în Uniunea Europeană cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale.

Oficial, pe piața petrolieră (import și comercializare cu ridicata și cu amănuntul) din Republica Moldova activează circa 100 de companii. Aceasta ar însemna că ar trebui să avem o concurență acerbă. În realitate, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii, controlate de grupuri petroliere străine. RADIOGRAFIE: Cine sunt principalii jucători pe piața produselor petroliere din Republica Moldova?

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor și a cerut ca să fie identificat unde operatorii economici de pe piața petrolieră ascund o parte mare a veniturilor. Premierul Chicu vrea să afle unde ascund petroliștii din Moldova o parte mare a veniturilor.

***

De la începutul anului 2020, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 3% față de dolarul american și cu aproape 2% față de moneda europeană unică. Leul moldovenesc se depreciază: cât va dura tendința?

***

În anul 2019, datoria de stat a Republicii Moldova s-a majorat cu 478 milioane lei și a ajuns la 52,49 miliarde de lei. Aceasta este însă cu circa 10 miliarde lei mai mică decât estima un an în urmă Guvernul Filip. Datoria de stat s-a majorat cu peste 478 de milioane lei în anul 2019.

Serviciul Vamal raportează încasări record la bugetul de stat pentru anul 2019, în sumă de circa 22,9 miliarde lei. Acestea sunt în creștere cu 1,48 miliarde comparativ cu anul 2018. Ce se întâmplă la vamă: în 2019 încasările la buget au crescut de 2 ori mai lent decât în 2017.

Pentru anul 2019, Fiscul a anunțat acumulări de venituri la bugetul public național de 39,1 miliarde lei, cu 2,2 miliarde lei sau 6% mai mult decât în 2018. Care sunt principalele surse de venit la bugetul public administrate de Fisc?

***

Agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Totodată producătorii vor putea importa mai multă carne și lapte din UE. Vom putea exporta în UE fără taxe mai multe cereale și fructe.

Uniunea Europeană va investi 22,8 milioane de euro pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități. Uniunea Europeană va investi 22,8 milioane de euro în dezvoltarea raioanelor Ungheni și Cahul.

Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare a anunțat că instituția ar putea finanța crearea unui hub agroindustrial în Republica Moldova. Banca Euroasiatică de Dezvoltare va finanța crearea unui hub agroindustrial în Moldova.

Advertisement

***

Cele 11 bănci din Republica Moldova au obținut, în anul 2019, un profit record de circa 2,26 miliarde lei sau circa 115 milioane de euro. Profitul băncilor moldovenești a crescut cu peste 55%.

Una din cele șapte priorități, în supravegherea bancară a Băncii Naționale a Moldovei pentru anul 2020, este riscul de credit. Riscul de credit și alte priorități ale Băncii Naționale în supravegherea bancară pentru anul 2020.

Comisia Națională a Pieței Financiare a emis o atenționare pentru entitățile care prestează activitate de intermediere în asigurări și/sau reasigurări. Peste 130 de agenți de asigurare și agenți bancassurance activează ilegal.

***

Circa 900 kilograme de chihlimbar în valoare de aproape 10 milioane lei, confiscate de procurori și ofițerii CNA câțiva ani, în urmă au fost returnate învinuitului/infractorului, se arată în raportul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cum a dispărut de la CNA o tonă de chihlimbar confiscată în cadrul unei operațiuni.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a lui Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare, pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare în Federația Rusă. Întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina se amână.

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale din cadrul CNA a indisponibilizat, prin aplicarea sechestrului, 803 de bunuri/active provenite din infracțiuni, în valoare totală de 2,6 miliarde lei. Plahotniuc și Şor au fost principalele „jertfe” ale sechestrelor impuse de ARBI.

Regata Imobiliare SRL a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice și cere anularea deciziei de revocare a avizelor la schița de proiect privind construirea unui centru de agrement cu 7 etaje, cu parcări subterane în locul cafenelei Guguță. Compania ce a preluat cafeneaua Guguță a dat în judecată Ministerul Educației.

Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. își exprimă îngrijorarea în legătură cu maniera în care instanțele de judecată examinează o cauză civilă. Premier Energy își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu un proces de judecată suspicios.

***

O modificare de lege, promovată de deputatul democrat Vasile Bâtcă și aprobată de majoritatea parlamentară, permite comercializarea în continuare în magazinele duty free a țigărilor „de contrabandă”. Favoare pentru magazinele duty free.

Cu un scor de 32 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 120, din 180 de țări, în clasamentul Indicelui Percepției Corupției pentru anul 2019, lansat de Transparency International. Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției.

***

De la 22 ianuarie 2020, alte 72 de companii din Rusia au primit dreptul de a exporta produse de origine animală în Moldova, anunță Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor). Câte întreprinderi din Rusia au dreptul să exporte produse de origine animală în Moldova.

***

Auditorii de la Curtea de Conturi au depistat că firma Avia Invest SRL aloca sute de milioane de lei în alte scopuri, în loc să facă investiții în Aeroportul Internațional Chișinău. Concesionara Aeroportului Chișinău a cumpărat un automobil de lux de jumătate de milion de euro.

Fondatorii Civil Aviation Group SRL, compania care deține oficial 100% din capitalul Air Moldova, cer să fie încetate presiunile politice asupra companiei aeriene. Aceasta însă nu divulgă numele fondatorilor companiei. Cine sunt proprietarii Air Moldova și ce vor ei?

***

Autoritățile promit, pentru următorii 2-3 ani, atragerea investițiilor de circa 6 miliarde lei pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor naționale. O parte din bani ar putea veni din Rusia, dar acordul de credit încă nu a fost semnat. Majoritatea drumurilor vor fi reabilitate la anul!

***

Firma Telestar Media SRL, care deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3 și face parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc, are un nou proprietar. Un nou proprietar la doua televiziuni ce fac parte din holdingul lui Plahotniuc.

***

Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulți bani decât 60% din populația mondială, se arată într-un raport publicat de Oxfam. Sursa principala de îmbogățire a acestora este evaziunea fiscală. Cum fac avere miliardarii: achită doar 4% din impozite și evită plata a 30% din taxe.

***




Teme:

Oportunitati