Care sunt principalele surse de venit la bugetul public administrate de Fisc

shadow
Sâmbătă, 25.01.2020 11:20   6028
Fiscul anunță că a prezentat raportul privind activitatea în 2019 și că a reușit să acumuleze la Bugetul public național venituri de 39,1 miliarde lei, cu 2,2 miliarde lei sau 6% mai mult decât în 2018.

Totodată, Fiscul susține că evoluția încasărilor la Bugetul public național este rezultatul "tuturor măsurilor de administrare fiscală întreprinse".

Veniturile la bugetele locale au crescut cu doar 50 milioane lei

Însăși raportul nu a fost încă făcut public, dar datele publicate de Fisc denotă că dacă, de exemplu, la bugetul de stat veniturile sunt în creștere cu circa 5%, iar la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - cu 6%, apoi veniturile la bugetele autorităților locale (BUAT) practic au stagnat.

Or, în 2019 s-a atestat o creștere a veniturilor la BUAT cu doar 51 milioane lei, adică cu ceva mai mult de un procent, în timp ce în 2018 se înregistra o creștere de 14,7%. Acesta este, în mare parte, și impactul reformei fiscale asupra bugetelor locale.

Principalele surse de venit: contribuțiile sociale și TVA 

Printre cele mai mari surse de venit la bugetul public se numără contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori, care în 2019 au constituit 9,91 miliarde lei, cu peste un miliard de lei mai mult decât în 2018.

Advertisement

Urmează taxa pe valoarea adaugată (TVA) la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova - 7,63 miliarde lei, cu circa jumătate de miliard mai mult decât în 2018.

Iar pe locul trei se află primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în forma de contribuție procentuală din salariu și la alte recompense, achitate de angajatori și angajați - 4,65 miliarde lei, cu peste 650 milioane lei mai mult.

În același timp, anul trecut s-a atestat o scădere cu 6% a încasărilor din impozitul pe venitul obținut din activitatea de întreprinzator: de la 3,99 miliarde lei în 2018 la 3,74 miliarde lei în 2019.

Şi la impozitul pe venitul reținut din salariu încasările s-au diminuat: de la 3,85 miliarde lei în 2018 la 3,76 miliarde lei.

Printre alte surse importante de venit la bugetul public, administrate de Fisc, se numără contribuțiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori pentru persoane asigurate, taxa pentru folosirea drumurilor, impozitul pe venit reținut din suma dividendelor achitate, impozitul pe venitul reținut la sursa de plată, impozitul pe bunurile imobilare, accizele și amenzile.

Conform informației din Registrul fiscal de Stat, la 31 decembrie 2019 erau înregistrați 314.114 contribuabili, care practică activitatea de întreprinzător. 



Oportunitati