Care sunt principalele surse de venit la bugetul public administrate de Fisc

shadow
Sâmbătă, 25.01.2020 11:20   804
Fiscul anunţă că a prezentat raportul privind activitatea în 2019 şi că a reuşit să acumuleze la Bugetul public național venituri de 39,1 miliarde lei, cu 2,2 miliarde lei sau 6% mai mult decât în 2018.

Totodată, Fiscul susţine că evoluția încasărilor la Bugetul public național este rezultatul "tuturor măsurilor de administrare fiscală întreprinse".

Veniturile la bugetele locale au crescut cu doar 50 milioane lei

Însăşi raportul nu a fost încă făcut public, dar datele publicate de Fisc denotă că dacă, de exemplu, la bugetul de stat veniturile sunt în creştere cu circa 5%, iar la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - cu 6%, apoi veniturile la bugetele autorităţilor locale (BUAT) practic au stagnat.

Or, în 2019 s-a atestat o creştere a veniturilor la BUAT cu doar 51 milioane lei, adică cu ceva mai mult de un procent, în timp ce în 2018 se înregistra o creştere de 14,7%. Acesta este, în mare parte, şi impactul reformei fiscale asupra bugetelor locale.

Principalele surse de venit: contribuţiile sociale şi TVA 

Printre cele mai mari surse de venit la bugetul public se numără contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori, care în 2019 au constituit 9,91 miliarde lei, cu peste un miliard de lei mai mult decât în 2018.

Advertisement

Urmează taxa pe valoarea adaugată (TVA) la mărfurile produse şi serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova - 7,63 miliarde lei, cu circa jumătate de miliard mai mult decât în 2018.

Iar pe locul trei se află primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în forma de contribuţie procentuală din salariu şi la alte recompense, achitate de angajatori şi angajaţi - 4,65 miliarde lei, cu peste 650 milioane lei mai mult.

În acelaşi timp, anul trecut s-a atestat o scădere cu 6% a încasărilor din impozitul pe venitul obţinut din activitatea de întreprinzator: de la 3,99 miliarde lei în 2018 la 3,74 miliarde lei în 2019.

Şi la impozitul pe venitul reţinut din salariu încasările s-au diminuat: de la 3,85 miliarde lei în 2018 la 3,76 miliarde lei.

Printre alte surse importante de venit la bugetul public, administrate de Fisc, se numără contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori pentru persoane asigurate, taxa pentru folosirea drumurilor, impozitul pe venit reţinut din suma dividendelor achitate, impozitul pe venitul reţinut la sursa de plată, impozitul pe bunurile imobilare, accizele şi amenzile.

Conform informației din Registrul fiscal de Stat, la 31 decembrie 2019 erau înregistrați 314.114 contribuabili, care practică activitatea de întreprinzător. Oportunitati