Uniunea Europeană va investi 22,8 milioane de euro în dezvoltarea raioanelor Ungheni și Cahul

shadow
Sâmbătă, 25.01.2020 09:24   972
Uniunea Europeană va investi 22,8 milioane de euro pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități.

Pe 24 ianuarie 2020, la Ungheni, a fost lansată a doua dintre cele două inițiative în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

Dintr-un buget total de 23,3 milioane de euro, UE investește 22,8 milioane pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Ungheni și Cahul.

Inițiativa EU4Ungheni va implica în perioada 2019-2025 municipiul Ungheni și localitățile sale învecinate din raion. Programul este implementat de PNUD și UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. O inițiativă similară în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a fost deja anunțată la Cahul (EU4Cahul).

„Prin această inițiativă ambițioasă UE investește resurse substanțiale pentru implicarea cetățenilor și a localităților în crearea de parteneriate puternice pe baza valorilor comune.

Advertisement

Acest program este pentru cetățeni și își propune îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Sunt convins că împreună vom transforma orașele Ungheni și Cahul în poli de creștere inteligentă, incluzivă și durabilă ai Moldovei”, a menționat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni a spus că participarea municipiului pe care îl conduce la acest program este o deosebită oportunitate pentru dezvoltarea durabilă a localității. "Implicarea civică și serviciile publice de calitate reprezintă o prioritate pentru a avea o comunitate bine dezvoltată", a declarat Ambros.

Programul vizează și îmbunătățirea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, printr-o transparență și răspundere consolidată a autorităților publice locale.

„Regiunile-cheie UE” reprezintă o inițiativă-pilot care are ca scop accelerarea schimbărilor sistemice prin sinergia inițiativelor anterioare, actuale și viitoare finanțate de UE, precum și a altor proiecte desfășurate de donatori, parteneri de dezvoltare și instituțiile publice. Eliminarea lacunelor și crearea legăturilor între aceste inițiative va crea o temelie solidă pentru o dezvoltare economică de lungă durată. 

Printre alte inițiative finanțate de UE se numără proiectul implementat de UN Women privind consolidarea capacităților în domeniul egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, cu un buget de 5,25 milioane de euro, care va pune accentul pe promovarea politicilor locale sensibile la gen și prevenirea violenței domestice. În total, contribuția UE atât pentru regiunile Cahul, cât și pentru Ungheni ajunge la 1 miliard de lei.Oportunitati