Majoritatea drumurilor vor fi reabilitate la anul

shadow
Sâmbătă, 25.01.2020 12:45   461
În următorii 2-3 ani autorităţile promit că vor atrage investiţii de circa 6 miliarde lei în reabilitarea şi modernizarea drumurilor naţionale din Republica Moldova. O parte din bani ar putea veni din Rusia, dar acordul de credit încă nu a fost semnat.

Astfel, până în prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a lansat licitații pentru reabilitarea a circa 184 kilometri de drum în valoare de 2,2 miliarde de lei.

Totodată, în următoarele luni an urmează a fi lansate licitații pentru reabilitarea a altor 170 kilometri de drum în valoare de 3,5 miliarde de lei, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi în cadrul unei conferințe de presă.

Cel mai important tronson este Criva - Bălţi, cu lungimea de 133 de km, pentru reabilitarea căruia se vor cheltui aproximativ 2,44 miliarde de lei. Lucrările însă nu vor fi finalizate în acest an.

Advertisement

„În dependență de lungimea drumurilor, sunt sectoare care urmează a fi finalizate în doi și trei ani. Cele care sunt mai scurte, vor fi reabilitate pe parcursul anului curent”, a promis Anatol Usatîi.

Cât despre creditul promis de Rusia, ministrul a spus că încă nu sunt finalizate negocierile.

"Așteptăm rezultatele negocierilor. Avem toate dovezile că până la data când aceste surse financiare vor fi necesare pentru a fi debursate către companii, această linie de credit va fi deschisă”, a declarat Anatol Usatîi.

Totodată, el a mai spus că în acest an vor fi efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţie a drumurilor locale în valoare de 1,3 miliarde de lei.

Şi aici, abia a fost lansat procesul de selectare a porțiunilor de drum comunale și străzi, care urmează să fie reparate din surse financiare ale bugetului de stat.

Reţeaua totală de drumuri publice din Republica Moldova constituie mai mult de zece mii de kilometri, dintre care peste şase mii de kilometri sunt gestionaţi de MEI, prin intermediul Administraţiei de Stat a Drumurilor. Peste trei mii de kilometri sunt drumuri locale, gestionate de autorităţile publice locale şi aproximativ 30 de mii de km sunt drumuri comunale şi străzi.Oportunitati