UPDATE Ce se întâmplă cu terenurile statului de la Moldexpo

shadow
Miercuri, 29.01.2020 08:25   3018
Terenurile statului, gestionate de Centrul internațional de Expoziții „Moldexpo”, ar putea ajunge în scurt timp în proprietatea unor companii private la prețuri derizorii, susține noua administrație a întreprinderii.

Şefa Moldexpo, Irina Ghilfanova, a declarat în cadrul Clubului Presei Economice că a moştenit de la fosta administraţie o situaţie dezastruoasă. Astfel, Moldexpo nu poate recupera datorii de peste 12 milioane lei de la numeroase companii ce au luat în arendă spaţii şi terenuri de pe teritoriul Moldexpo.

Nu plătesc arenda cu anii

Mai mult! Unele companii nu au plătit arenda din anul 2012. În special e vorba de companii precum Sinax SRL, Proera Grup, Optilogic etc.

De exemplu, o companie, afiliată afaceristului şi liderului de partid Victor Şelin, are în arendă circa 4 hectare de teren pentru centrul de agrement Aventura Parc, dar nu plăteşte de mai mulţi ani arenda, preţul căreia este mult mai jos de nivelul de pe piaţă.

Lista companiilor ce au luate spaţii şi terenuri în arendă la Moldexpo

În plus, companiile încearcă prin tot soiul de litigii să privatizeze terenurile de pe teritoriul Moldexpo.

Astfel Proera Grup SRL, controlată de un grup de foşti funcţionari (inclusiv doi foşti vicepremieri), ar urmări interesul de a construi mai multe blocuri de locuit pe teritoriul Moldexpo. Astfel, aceasta a obţinut controlul asupra unui imobil nefinalizat şi vrea să privatizeze un teren de un hectar adiacent, pentru care ar avea deja un proiect de construcţie a patru blocuri locative (de 9, 13, 15 şi 17 etaje).

Proiectul pentru startul lucrărilor este gata, există și permisiune pentru construcție. Proiectul a fost semnat, fiind coordonat cu fosta conducere Moldexpo, susţine avocata Moldexpo Angela Popil.

Vor să construiască blocuri locative

Aceasta a precizat că există mai multe litigii cu Proera Grup, iar ultima ar avea şi datorii de circa un milion de lei faţă de Moldexpo.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati