Premierul Chicu vrea să afle unde ascund petroliștii din Moldova o parte mare a veniturilor

shadow
Vineri, 24.01.2020 10:05   662
Prim-ministrul Ion Chicu a convocat vineri, dis-de-dimineață, prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor și a cerut ca să fie identificat unde operatorii economici de pe piața petrolieră ascund o parte mare a veniturilor.

Primul subiect abordat de premier a fost evoluția prețurilor la carburanți și a solicitat informații de la reprezentantul ANRE, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

ANRE: Mecanismul de plafonare a prețurilor la carburanți este mai eficient

Ștefan Creangă, director ANRE, a informat că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere, iar în țară sunt 710 stații de alimentare cu produse petroliere.

Oficialul a spus că ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Totodată, Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a mai informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 Ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Consiliul Concurenței nu a depistat probe a înțelegerilor de cartel 

Cât despre posibilele înțelegeri de cartel identificate și sancționate, reprezentantul Consiliului Concurenței (CC) a informat că instituția are în vizor piața produselor petroliere și a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt.

Advertisement

CC cunoaște aspecte, care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista.

Premierul Chicu s-a arătat îngrijorat de eficiența activității CC, care deține o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel. 

Pe de altă parte, șeful Executivului a solicitat ministrului Economiei Anatol Usatîi să prezinte informații referitoare la progresul pe implementarea planului de acțiuni pentru resuscitarea industriei serviciilor de transport interurban de pasageri și creșterii calității și siguranței serviciilor.

De ce s-a scumpit costul călătoriilor

Potrivit lui Usatîi, din 2013, anul din care tarifele în transport nu au fost actualizate, costul la carburanți a crescut de 3 ori.

"Au crescut pe lanț costurile pieselor de schimb și a serviciilor de reparație, iar salariile pe țară s-au dublat în această perioadă. Vârsta unităților de transport antrenate în transportul interurban a crescut, iar acum pe rute circulă foarte multe unități învechite.

Industria a ajuns într-o stare precară și sunt necesare măsuri pentru a o resuscita și a încuraja investițiile în unități de transport și în șoferi profesioniști.

MEI a semnat un Plan de Acțiuni, agreat de companiile licențiate, care va determina creșterea siguranței și calității serviciilor de transport în trei etape, până în septembrie 2020", potrivit comunicatului de la Guvern.

Chicu: Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor

În finalul ședinței, șeful Executivului a solicitat MEI, MF și ANRE să examineze timp de o săptămână efectele modificării abordării, în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a cerut premierul.

Menționăm că grupul de lucru, sub conducerea vicepremierului Serghei Pușcuța, are misiunea de a monitoriza evoluția prețurilor pe piață pentru grupurile de produse social importante. De asemenea, va fi monitorizată evoluția indicatorilor principali macroeconomici. 

Din cadrul grupului de lucru fac parte conducătorii MEI, MADRM, MSPSM, CNA, ANRE, ANSA, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat și alte structuri. Periodicitatea recomandată a ședințelor e bisăptămânală.Oportunitati