Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

shadow
Joi, 23.01.2020 10:05   593
Cu un scor de 32 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 120, din 180 de țări, în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2019, lansat de Transparency International.

Astfel, Republica Moldova a coborât trei poziții, comparativ cu 2018, când era pe locul 117. Indicele Percepției Corupției este evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție.

IPC 2019 a fost calculat în baza a 13 studii ale unor organizații notorii (inclusiv 9 – pentru Republica Moldova), pentru a evalua nivelul percepției corupției din sectorul public în 180 de țări și teritorii. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție.

Transparency International Moldova menționează că anul 2019 pentru Republica Moldova a fost unul dificil.

Advertisement

„S-au schimbat trei guvernări, s-a constituit o alianță situațională care a înlăturat de la putere oligarhul ce a capturat statul, a început să adopte legi menite să demonteze regimul oligarhic. Cu regret, după destrămarea subită a acestei alianțe, prioritățile noii guvernări s-au reconfigurat imediat. În pofida efortului inițial, depus în Parlament, de a elucida frauda din sistemul bancar, raportul comisiei de anchetă a rămas fără atenția cuvenită. Organele de resort au declarat o intensificare a investigațiilor, însă activele persoanelor implicate în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului, au rămas în controlul acestora”, menționează Transperency International Moldova.

Experții sunt de părere că, pentru a susține statul democratic de drept în Republica Moldova, țările din Uniunea Europeană și din Parteneriatul Estic trebuie să elaboreze și să adopte legi similare Actului Magnitsky, aplicând restricții de circulație și înghețând activele marilor corupți. 

Peste 2/3 din țările incluse în clasamentul IPC 2019 au un scor sub 50 puncte, scorul mediu fiind de doar 43 puncte. În fruntea clasamentului IPC 2019 sunt Danemarca și Noua Zeelandă (ambele cu un scor de 87 puncte) și Finlanda (86 puncte), la polul opus – Siria, Sudanul de Sud și Somalia, respectiv, cu un scor de 13, 12 și 9 puncte. Începând cu 2012 peste 20 de țări și-au îmbunătățit semnificativ scorurile, în special, Estonia, Grecia și Guyana. Aproape 20 de țări au căzut semnificativ în clasament, inclusiv Australia, Canada și Nicaragua.Oportunitati