Leul moldovenesc se depreciază. Cât va dura tendința

shadow
Joi, 23.01.2020 05:36   3329
De la începutul anului 2020, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 3% față de dolarul american și cu aproape 2% față de moneda europeană unică.

În consecință, joi 23 ianuarie, cursul oficial a ajuns la 17,66 lei pentru un dolar, în timp ce trei săptămâni în urmă era de 17,21 lei la pentru un dolar. Cotația euro a crescut, în acestă perioadă, de la 19,26 la 19,57 lei pentru un euro.

La casele de schimb valutar, un euro era deja vândut la un curs de 19,60 - 19,80 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 17,8 lei.

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca o simplă fluctuație. Or, și anul trecut, am avut aprecieri și deprecieri importante ale leului.

Potrivit experților de pe piață, această evoluție a leului este una logică în condițiile unei balanțe comerciale negative și a relaxării politicii monetare, prin scăderea ratei de bază.

Advertisement

Totodată, experții nu exclud ca Banca Națională să mai reducă iarăși rata de bază, ceea ce va stimula creditarea și, respectiv, consumul.

Un al factor ce poate contribui la deprecierea leului sunt condițiile meteo nefavorabile din iarna acestui an. Or, o iarnă caldă și secetoasă, adică fără zăpadă, pune în pericol toată recolta agricolă din acest an. În consecință, exporturile de produse agricole ar putea fi afectate, iar pentru acoperirea necesităților interne se va apela la importuri. Aceasta, în final, stimulează cererea de valută.

Nivelele de rezistența la dolar se află între 17,80 lei și 18,10 lei, iar a monedei unice - la 19,80-20,10 lei.

Potrivit unei analize a agenției Infotag, de la finele lunii ianuarie 2020 și până la mijlocul lunii februarie va urma o perioadă de acalmie, perioadă în care ne putem altepta la o ușoară apreciere a leului moldovenesc, fapt ce va fi dictat de scăderea cererii la valută.

 Oportunitati