Leul moldovenesc se depreciază. Cât va dura tendința

shadow
Joi, 23.01.2020 05:36   3078
De la începutul anului 2020, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 3% față de dolarul american și cu aproape 2% față de moneda europeană unică.

În consecință, joi 23 ianuarie, cursul oficial a ajuns la 17,66 lei pentru un dolar, în timp ce trei săptămâni în urmă era de 17,21 lei la pentru un dolar. Cotaţia euro a crescut, în acestă perioadă, de la 19,26 la 19,57 lei pentru un euro.

La casele de schimb valutar, un euro era deja vândut la un curs de 19,60 - 19,80 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 17,8 lei.

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca o simplă fluctuație. Or, şi anul trecut, am avut aprecieri şi deprecieri importante ale leului.

Potrivit experţilor de pe piaţă, această evoluţie a leului este una logică în condiţiile unei balanţe comerciale negative şi a relaxării politicii monetare, prin scăderea ratei de bază.

Advertisement

Totodată, experţii nu exclud ca Banca Naţională să mai reducă iarăşi rata de bază, ceea ce va stimula creditarea şi, respectiv, consumul.

Un al factor ce poate contribui la deprecierea leului sunt condiţiile meteo nefavorabile din iarna acestui an. Or, o iarnă caldă şi secetoasă, adică fără zăpadă, pune în pericol toată recolta agricolă din acest an. În consecinţă, exporturile de produse agricole ar putea fi afectate, iar pentru acoperirea necesităţilor interne se va apela la importuri. Aceasta, în final, stimulează cererea de valută.

Nivelele de rezistenţa la dolar se află între 17,80 lei şi 18,10 lei, iar a monedei unice - la 19,80-20,10 lei.

Potrivit unei analize a agenţiei Infotag, de la finele lunii ianuarie 2020 şi până la mijlocul lunii februarie va urma o perioadă de acalmie, perioadă în care ne putem altepta la o ușoară apreciere a leului moldovenesc, fapt ce va fi dictat de scăderea cererii la valută.

 Oportunitati