Compania ce a preluat cafeneaua Guguță a dat în judecată Ministerul Educației

shadow
Miercuri, 22.01.2020 08:10   3091
Regata Imobiliare SRL a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cere anularea deciziei de revocare a avizelor la schița de proiect privind construirea unui centru de agrement cu 7 etaje, cu parcări subterane în locul cafenelei Guguță.

În cererea adresată instanței de judecată, Regata Imobiliare contestă actul administrativ adoptat de CNMI în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construirea unui centru socio-cultural și de agrement, din str. Maria Cebotari 20 din Chișinău (regim de înălțime proiectat – P+7 niveluri), considerându-l neîntemeiat și pasibil de casare.

Avize pozitive ale CNMI, definitive și irevocabile

Potrivit companiei, în cadrul ședinței nr.12 din 19 iulie 2018, CNMI a avizat schița de proiect, iar în cadrul ședinței nr.1 din 17 ianuarie 2019 CNMI a aprobat proiectul de execuție a edificiului. Avizele CNMI au fost aprobate de către Ministerul Educației și eliberate ulterior firmei Regata Imobiliare.

În baza avizelor aprobate de MECC, pe 18 decembrie 2018, Primăria Municipiului Chișinău a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare și pentru construirea centrului de agrement.

"Prin urmare, se remarcă că avizele CNMI aprobate în cadrul ambelor ședințe sunt definitive și irevocabile", susține compania Regata.

Pe de altă parte, mai multe organizații neguvernamentale au criticat deciziile CNMI și au cerut revocarea avizelor. Ele susțineau într-un demers către MECC că "orice document emis de CNMI prin care se avizează pozitiv construirea unui centru de agrement cu 8 niveluri supraterane în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” are un caracter vădit ilegal, întrucât emiterea unui asemenea obiect vine în contradicție cu rolul CNMI de păstrare a autenticității și integrității zonei respective.

Revocarea propriilor decizii este ilegală

În cadrul ședinței din 16 octombrie 2019, CNMI însă a revocat deciziile și avizele sale, aprobate în cadrul ședințelor din 19.07.2018 și 17.01.2019, pentru schița de proiect și proiectul de execuție.

"Avizarea schiței de proiect constituie un act administrativ individual și produce efecte juridice începând cu 21 ianuarie 2019, respectiv, acesta poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării actului. Anularea avizelor în cadrul ședinței CNMI din 16 octombrie 2019 este lipsită de consistență juridică, pentru că decizia CNMI are la bază o contestație înregistrată pe 15 octombrie 2019, fiind nefondată și depusă cu încălcarea termenului de prescripție", precizează Regata Imobiliare.

Advertisement



În motivarea deciziei de revocare, CNMI a invocat că avizele, adoptate anterior de același CNMI, sunt ilegale și încalcă flagrant articolul 13 din Legea ocrotirii monumentelor și punctul 13 din Regulamentul de organizare și funcționare a CNMI.

Totodată, Regata Imobiliare susține că nu a fost informată și invitată la ședința CNMI din 16 octombrie 2019, unde a fost luată decizia "care afectează nemijlocit drepturile definitive și interesele companiei".

"Decizia CNMI în cadrul ședinței din 16.10.2019 este tendențioasă, lipsită de suport probatoriu și contravine principiului securității raporturilor juridice, în contextul în care, în baza avizelor revocate ale CNMI, SRL Regata Imobiliare a dobândit acte permisive pentru construirea centrului de agreement, acestea nu au fost contestate, ceea ce prezumă „speranța legitimă” a SRL Regata Imobiliare că drepturile deja dobândite în baza avizelor din 19.07.2018 și din 17.01.2019 sunt irevocabile", se arată într-o notă a companiei.

Nefiind de acord cu revocarea avizelor CNMI, Regata Imobiliare a înaintat o cerere prealabilă, solicitând anularea deciziei de revocare a avizelor și deciziei MECC de aprobare a acesteia.

Pe 16 decembrie 2019, MECC a informat Regata Imobiliare despre respingerea cererii prealabile, motivând că, "la momentul executării proiectului, avizat pozitiv de CNMI în cadrul ședințelor din 17.01.2019 și 19.07.2018, a fost instituit CNMI în componență nouă, iar ultimul, a revocat avizele adoptate în beneficiul SRL Regata Imobiliare".

Menționăm că, la finele lunii decembrie 2019, primăria municipiului Chișinău a revocat certificatul de urbanism, eliberat Regata Imobiliare în decembrie 2018, pentru elaborarea documentației de proiect a unui centru multifuncțional în locul fostei cafenele Guguță.

Ceslav Ciurhrii, proprietar al Regata Imobiliare (în prezent în acte apare firma East Way Holding BV), a precizat pentru Mold-Street.com că și această decizie a fost contestată în instanță de către companie.

Cafeneaua lui Plahotniuc

Amplasată în imediata apropiere de sediul Parlamentului și în care Consiliul Municipal Chișinău (CMC) deținea în anul 2007 circa 83%, cafeneaua ce reprezintă un imobil de 1.231 metri pătrați și un teren aferent de circa 0,40 hectare a ajuns în urma unei succesiuni de tranzacții în proprietatea firmei Finpar Invest a lui Vladimir Plahotniuc.

Citiți și:

Finpar învingătorul! Motivul pentru care instanța a decis rejudecarea dosarului „Guguță”

Şase ani în urmă, Finpar Invest a înaintat un proiect de construcție aici a unui complex hotelier cu 13 etaje, fapt ce provocat revolta societății civile și a specialiștilor. 

În 2017, cafeneaua a afost preluată de Regata Imobiliare SRL, companie ce aparține omului de afaceri Ceslav Ciuhrii, președinte al Federației de Tenis a Moldovei.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, cafeneaua a fost cumpărată la pachet cu fostul deja Palat al Sindicatelor, demolat și în locul căruia gigantul german Kaufland edifică un mall.

Atât Finpar, cât și Regata Imobiliare s-a judecat anterior cu Primăria pentru privatizarea terenului din Grădina Publică "Ștefan cel Mare”, pe care se află cafeneaua Guguță. În noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, Regata Imobiliare a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.

Cât despre planurile pentru acest teren, Ceslav Ciuhrii nu excludea că va dezvolta aici un centru de afaceri, iar în perspectivă ar putea cumpăra și cinematograful Patria, scos la mezat de Victoriabank.

Anterior, Ceslav Ciuhrii a susținut că întotdeauna a respectat prevederile legii și a promis că în procesul de construcție a centrului de afaceri "se va ține cont de infrastructura parcului".

El și-a exprimat încrederea că "publicul va susține un proiect bine gândit care va aduce Chișinăul mai aproape de orașele europene" și a promis că va decide numărul de etaje ale clădirii cu "urbaniștii și societatea civilă". 



Oportunitati