Ce este un credit și cum să vă protejați de supraîndatorare, explică BNM și CNPF

shadow
Miercuri, 22.01.2020 10:14   2079
Banca Națională a Moldovei (BNM) împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) au lansat o campanie de educație financiară pentru a informa cetățenii cum se pot proteja de supraîndatorare și să înțeleagă cum funcționează sistemul financiar.

„Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”, remarcă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Conștientizarea riscurilor 

Potrivit șefului băncii centrale, „conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară.

"Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a mai adăugat Octavian Armașu.

La rândul său, Valeriu Chițan, președintele CNPF, a menționat că semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în tranziție.

Advertisement

"Pentru a susține imperativul responsabilizării consumatorilor și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare, este necesară implicarea autorităților întru realizarea activităților de informare și educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare și supraveghere”, a afirma șeful CNPF.

Un credit nou în fiecare minut de lucru

În ultimii 3 ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii.

De cealaltă parte, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație, se arată într-o notă a BNM.

De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Astfel, BNM și CNPF vor emite note analitice ce vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sunt inflația, dobânda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul auto, asigurarea etc.

Prima notă analitică se referă la sistemul financiar al Republicii Moldova.Oportunitati