Cum fac avere miliardarii: achită doar 4% din impozite și evită plata a 30% din taxe

shadow
Marţi, 21.01.2020 08:50   1648
Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulți bani decât 60% din populația mondială, se arată într-un raport publicat de organizația Oxfam. Sursa principala de îmbogățire a acestora este evaziunea fiscală.

Organizația acuză o concentrare a averilor în special în detrimentul femeilor, aflate "în prima linie" a inegalităților.

Potrivit calculelor incluse în raport, miliardarii lumii achită de regulă taxe mult mai mici decât cei săraci. Astfel cei mai bogați oameni achită doar 4% din impozite și evita plata a circa 30% din taxele la stat.

Bogăție bazată pe exploatarea femeilor

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de Banca Mondială, revista Forbes și banca Credit Suisse, dar care este contestată de unii economiști, 2.153 de persoane dispun în prezent de mai mulți bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume.

În plus, averea a 1% dintre cei mai bogați din lume "este mai mult decât dublă față de bogăția cumulată" de cei 6,9 miliarde de oameni mai puțin bogați, respectiv 92% din populația globului, o concentrare care "depășește înțelegerea", detaliază raportul.

Advertisement

Cei mai bogați 22 de bărbați din lume dețin mai multe bogății decât toate femeile din Africa, relevă raportul Oxfam.

Experții au calculat că valoarea monetară a activității de îngrijire neplătită a femeilor la nivel global pentru femeile cu vârsta de 15 ani și peste este de cel puțin 10,8 trilioane de dolari anual - de trei ori mai mare decât industria tehnologiei mondiale. 

Totodată impozitarea cu 0,5% suplimentar a bogăției celor mai bogați 1% din oameni în următorii 10 ani este egală cu investițiile necesare pentru crearea a 117 milioane de locuri de muncă în educație, sănătate și îngrijirea vârstnicilor și în alte sectoare, precum și pentru reducerea deficitelor de îngrijire.

Un model economic sexist

"Aceste extreme ale bogăției există alături de marea sărăcie. Estimările Băncii Mondiale arată că aproape jumătate din populația lumii trăiește cu mai puțin de 5,50 de dolari pe zi, iar rata reducerii sărăciei s-a redus la jumătate din 2013. Această mare diviziune se bazează pe un sistem economic defectuos și sexist. În vârful economiei globale, o mică elită este de neimaginat bogată", afirmă cei de la Oxfam.

Potrivit autorilor fără acțiune decisivă, lucrurile se vor agrava. În acest sens Oxfam îndeamnă Guvernele la măsuri îndrăznețe și decisive "pentru a construi o economie umană, care să fie feministă și să valorizeze ceea ce contează cu adevărat pentru societate, în loc să alimenteze o continuă căutare a profitului și a averii".



Oportunitati