Cum a dispărut de la CNA o tonă de chihlimbar confiscată în cadrul unei operațiuni

shadow
Luni, 20.01.2020 13:34   8512
Circa 900 kilograme de chihlimbar în valoare de aproape 10 milioane lei, confiscate de procurori și ofițerii CNA câțiva ani în urmă, au fost returnate învinuitului/infractorului, se arată în raportul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, privind rezultatele controalelor efectuate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

Această cauză penală era instrumentată de Procuratura Anticorupție, iar două persoane fizice și un agent economic au fost condamnați pentru contrabandă cu peste 900 kilograme de chihlimbar în valoare de aproximativ 10 milioane lei.  

Au întors chihlimbarul inculpatului 

„Studiul acestui dosar a scos în evidență faptul că în cadrul urmăririi penale, contrar cerințelor legale, procurorul de caz, fiind susținut de către procurorul-șef, la cererea învinuitului/infractorului, pe motiv precum că CNA nu are condiții de păstrare a chihlimbarului, a transmis acestuia spre păstrare pietrele prețioase, deși acestea urmau a fi păstrate la organele competente ale statului”, se arată în raportul Procuroruluui.

Advertisement

În prezenta cauză au fost reținuți și arestați cinci angajați ai Serviciului Vamal, inclusiv administratorul și șoferul firmei din numele căreia au fost întocmite documentele false de însoțire a mărfii, ca în final, doar ultimii și persoana juridică să fie inculpate, iar instanța de judecată, la propunerea procurorului, să le stabilească pedepse fie cu suspendarea condiționată a executării, fie în formă de amendă.

Potrivit lui Stoianoglo, inexplicabile sunt soluțiile privitor la restul persoanelor figurante în prezenta cauză, urmând ca într-un termen relativ scurt să dăm aprecieri și calificări juridice hotărârilor adoptate în raport cu aceste persoane.

Totodată, urmează ca în cadrul unui proces penal să stabilim din ce cauză sentința, pronunțată pe acest caz acum 2 ani, a fost executată doar în partea ce ține de pedeapsa față de inculpați, iar în partea ce ține de chihlibarul ce urma a fi confiscat în favoarea statului – a fost lăsată fără executare, a adăugat acesta.

„Intuim că cineva și-a dorit ca acest dosar să nu fie verificat vreo dată și ca chihlimbarul să nu ajungă la stat, dar acestea, ca și legalitatea acțiunilor persoanelor publice și cu funcții de demnitate publică implicate, vor fi clarificate cu aprecierea juridică corespunzătoare în cadrul unui proces penal distinct, în curs de inițiere”, susține procurorul.

Alte 4 tone de chihlimbar

Mai mult ca atât, deși la Procuratura Anticorupție era o practică bine stabilită de a porni urmărirea penală pe fapte de spălare a banilor, iar organul de urmărire penală dispunea de informații concrete și bănuia implicarea făptuitorilor și în alte episoade de contrabandă cu chihlimbar în greutate de peste 4 tone, nu a extins investigațiile în acest sens și, având crima predicat, nu a pornit și nu a realizat urmărirea penală prin prisma infracțiunii de spălare a banilor, mai ales că fusese sechestrate mijloace bănești ale făptuitorilor în valoare de câteva milioane de lei, se precizează în raport.

Amintim că în iunie 2015 CNA a anunțat că a fost deconspirată o schemă de export ilegal de chihlimbar în cantități impunătoare, prin acțiuni de corupere

Potrivit datelor anchetei, șeful unei companii de transport ar fi încercat, în complicitate cu lucrătorii vamali, să scoată ilegal din Republica Moldova circa o tonă de chihlimbar, care urma să ajungă clandestin în Hong Kong, prin coruperea persoanelor publice responsabile de controlul regimului vamal și de frontieră.

Astfel, încărcătura de chihlimbar urma să ajungă la destinația finală cu ruta aeriană Chișinău - Istambul, 32 de locuri fiind rezervate în acest sens.Oportunitati