Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 13 – 19 ianuarie 2020

shadow
Duminică, 19.01.2020 09:19   699

• Miliardele de la București: câtă asistență alocă România pentru Republica Moldova? • Benzina, motorina și gazul s-au scumpit. • Cum Moldova contribuie la „pacificarea Libiei”? • Vladimir Plahotniuc are interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat joi, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică. Miliardele de la București sau câtă asistență alocă România pentru Republica Moldova.

***

Mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior. De vină este creșterea accizelor și evoluțiile de pe piețele internaționale. Benzina și motorina s-au scumpit cu 3-4%, iar gazul cu 12%. A se vedea și Reacția ANRE la scumpirea carburanților.

Ca urmare a majorării prețurilor la carburanți Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că, în conformitate prevederile legale, companiile de pe piață stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Reacția ANRE la scumpirea carburanților.

Prețul carburanților a crescut la benzinăriile din Republica Moldova în ultima săptămână. Prețurile însă ar putea să mai crească. Cum arată prețurile la benzină și motorină în Moldova în comparație cu alte state din regiune?

***

Deși Republica Moldova nu poate influența direct și nici nu participă la operațiunile de pacificare din Libia, care din 2011 este cuprinsă de un război civil sângeros, anumite persoane și companii își aduc „contribuția” zi de zi, ani în șir. Cum Moldova contribuie la „pacificarea Libiei”.

***

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, are interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, printr-un mesaj publicat pe Twitter. Vladimir Plahotniuc și familia sa au interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

***

În anii 2018-2019, SA Moldovagaz a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, doar de pe urma creșterii prețurilor la gaze. Moldovagaz a acumulat devieri financiare negative de 1,5 miliarde lei: ce va fi cu tarifele.

Advertisement

Compania Transgaz a modificat termenul de construcție și dare în exploatarea a infrastructurii gaziere necesare pe teritoriul României, pentru asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin conducta de interconexiune Iași-Ungheni-Chișinău. Transgaz din România amână pentru 2021 finalizarea interconexiunii gaziere cu Moldova.

Transgaz, transportatorul de gaze din România, anunță că lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău sunt în grafic, termenul de finalizare fiind semestrul I al anului în curs. Transgaz susține că gazoductul Ungheni – Chișinău va fi gata în prima jumătate a 2020.

***

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță că, până la finele lunii ianuarie 2020, lista exportatorilor pe piața rusească ar putea fi extinsă cu încă 200 de companii din Moldova. Din iulie 2018 nicio companie din Moldova nu a obținut dreptul de a exporta fructe în Rusia.

***

În ultima lună a anului 2019, cele trei bănci implicate direct în frauda bancară au reușit să ramburseze aproximativ 14,5 milioane lei, adică mai puțin de jumătate de milion de lei pe zi din creditul de urgență de circa 14 miliarde lei, acordat de Ministerul Finanțelor în 2014-2015. În 2019 cele trei bănci implicate direct în „furtul miliardului” au rambursat 639 milioane lei.

Banca Transilvania intenționează să cumpere 100% din capitalul social al Microinvest – companie de microcreditare și lider al pieței financiare non-bancare din Republica Moldova. Banca Transilvania vrea să cumpere cea mai mare companie de microcreditare din Moldova.

Businessul propune crearea unei bănci de dezvoltare și investiții export-import de stat, crearea unei companii de asigurări de stat și a unei companii de stat care să sprijine parteneriate ale întreprinderilor inovatoare. Cine dorește ca Guvernul să creeze o nouă bancă de stat?

***

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reluat din luna ianuarie procesul de achitare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2019, rămase fără acoperire din cauza epuizării mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. A fost reluat procesul de plată a cererilor recepționate în anul 2019.

***

Administrația de Stat a Drumurilor are în plan scoaterea, în lunile ianuarie-februarie 2020, la licitație a lucrărilor de reparație a drumurilor și construcțiilor inginerești în valoare de peste 4 miliarde de lei. Când Moldova va deveni un șantier: top 10 lucrări ce ar urma să fie lansate în 2020.

***

Guvernul a decis să extindă, deja pentru a cincea oară, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei mold-ucrainene. Guvernul amână din nou punerea în aplicare a taxelor vamale și pentru firmele din Transnistria.

***

Cu începere din 13 ianuarie 2019, exclusiv în magazinele Kaufland este disponibilă prima linie de haine 100% sustenabile realizată din PET-uri reciclate și deșeuri din material plastic, plase de pescuit sau din bumbac organic certificat GOTS. Kaufland lansează prima colecție de articole sportive 100% sustenabile din Republica Moldova.

***

De la începutul anului 2020, prețul la miezul de nucă pe piața moldovenească a crescut cu peste 10% și ajuns la nivelul de circa 100 de lei pentru un kilogram. Comparativ cu începutul lunii decembrie 2019, creșterea este cu circa 40%. Prețul miezului de nucă este în creștere.

***

Premierul Ion Chicu afirmă că guvernul său dispune de informații, deși deocamdată preliminare, că firma concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău nu și-a îndeplinit angajamentele investiționale, ceea ce dă temei guvernului să ceară rezilierea contractului. Chicu: Datele preliminare arată că concesionarii Aeroportului nu-și îndeplinesc angajamentele.

***

Întreprinderea de stat Acva Nord a fost amendată cu circa 71.000 de lei pentru că aplica tarife diferențiate la prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă. O întreprindere de stat a fost amendată pentru că aplica tarife la apă cu 44% mai mari.

***
Teme:

Oportunitati