Chicu: Datele preliminare arată că concesionarii Aeroportului nu-şi îndeplinesc angajamentele

shadow
Duminică, 19.01.2020 08:19   1308
Premierul Ion Chicu afirmă că Guvernul dispune de informaţii, deşi deocamdată preliminare, că firma concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău nu şi-a îndeplinit angajamentele investiţionale, ceea ce dă temei guvernului să ceară rezilierea contractului.

„Noi nu suntem satisfăcuți şi nu vrem să continuăm această concesiune”, a spus premierul într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, după ce anterior a dispus un amplu audit al investiţiilor efectuate până acum de concesionară, audit ce trebuie să fie încheiat de Agenţia Proprietăţii Publice până în luna februarie.

Anterior premierul Chicu susținea că există informații, potrivit cărora investițiile în Aeroport nu se fac din sursele financiare ale investitorului, ci „din taxele exagerate ce le percep acești monopoliști, de la fiecare cetățean”.

Advertisement

În acest sens, Chicu menţiona taxa de 9 euro pentru modernizarea aeroportului, achitată de pasageri.

De notat că, de la concesionare pe 30 august 2013 și până în prezent, practic fiecare nou premier a abordat chestiunea concesionarii Aeroportului și modului cum Avia Invest SRL și persoanele, ce stau în spatele ei, îndeplinesc angajamentele investiționale.

În acelaşi timp Andrey Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, a amenințat deja autorităţile cu sistarea investițiilor și cu procese în instanțele internaționale.

Aminitim că, pe 23 decembrie 2019, s-a anunţat că afaceristul rus Andrey Goncharenko a devenit, oficial, beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deține din 2016 - 95% din Avia Invest SRL.

Ulterior, acesta a anunţat un plan de investiții de 200 de milioane de euro, care ar urma să fie alocate din surse private.

O anchetă Rise Moldova a scos la iveală, însă, conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.Oportunitati