Din iulie 2018 nicio companie din Moldova nu a obținut dreptul de a exporta fructe în Rusia

shadow
Sâmbătă, 18.01.2020 06:13   2179
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunţă că, până la finele lunii ianuarie 2020, lista exportatorilor pe piaţa rusească ar putea fi extinsă cu încă 200 de companii din Moldova.

Astfel, în cadrul unei întrevederi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cu șeful Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), Serghei Dankvert, s-a convenit asupra stabilirii unui mecanism direct de coordonare a acțiunilor dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Rosselhoznadzor. 

Din iulie 2018 lista nu a mai fost extinsă

La fel, a fost agreată extinderea mutuală a listelor de exportatori, stabilind un mecanism clar de extindere cu peste 200 de companii exportatoare din Republica Moldova, până la finele lunii ianuarie 2020.

”Așteptăm extinderea listei cu peste 200 de companii producătoare de fructe și legume, fără a fi afectată în niciun fel lista existentă a companiilor exportatoare, or, aceasta este o suplinire a listei precedente”, a declarat Ion Perju.

Pe de altă parte, datele ANSA şi Rosselhoznadzor relevă că din iulie 2018 nicio companie moldovenească nu a mai obţinut dreptul de a exporta produse agricole pe piaţa rusească. Ultima a fost Proagro-Hermes SRL, pe 28 iulie 2018.

"În perioada anilor 2016-2018, ANSA a adresat Rosselhoznadzorului solicitări privind actualizarea și completarea listei companiilor, în total au fost propuse peste 240 de întreprinderi", precizează autoritatea.

Advertisement

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, susţine însă că din cele 130 de companii din lista actuală, doar 20 se ocupă cu exportul. "Restul sunt intermediari, multe firme din Transnistria, inclusiv prin care au trecut operațiunile de reexport din Polonia, Bulgaria. Acest lucru urma să fie reparat”, a declarat Alexandru Slusari.

În acelaşi timp liderul PPPDA, Andrei Năstase, l-a acuzat pe ministrul agriculturii că ar fi intervenit în procesul de negocieri cu Rusia privind lista exportatorilor, depășindu-și atribuțiile.

"În consecință, în Federația Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită în mod obscur și neconsultată cu asociațiile agricultorilor”, a spus Năstase. 

Cinci luni de aşteptare

Totodată, în perioada 12-24 august 2019, experții Rosselhoznadzor au vizitat întreprinderile moldovenești pentru verificarea respectării lanțului logistic la livrarea fructelor moldovenești în Federația Rusă.

Potrivit ANSA, în urma analizei preliminare efectuate în cadrul vizitei, 500 de companii, inclusiv cele propuse de Asociațiile de profil, care în perioada 2016-2019 au manifestat interesul de a livra produse vegetale în Federația Rusă, au fost divizate în 5 grupuri:

I - companiile care produc altă producție decât ceea din pozițiile tarifare 0808 (mere, pere și gutui, proaspete) și 0809 (caise, cireșe, vișine, piersici, nectarine, prune și porumbe, proaspete);

II – companiile, care la momentul vizitei nu dispuneau de lanțul logistic și au refuzat să livreze fructele la direct pe piața rusească;

III - companiile care exportă dar nu produc fructe;

IV - companiile care cultivă fructe, au intenții de a exporta fructe la direct în Federația Rusă și corespund cerințelor părții ruse;

V - companiile care deja au acces pe piața rusă.

ANSA precizează că în perioada de referință au fost vizitate aproximativ 300 de companii, dar până în prezent nu a fost informată despre rezultatele vizitei experților Rosselhoznadzor.

Totodată, instituţia menționează că alte produse agricole decât cele incluse în pozițiile tarifare 0808 și 0809 (struguri, nuci, pomușoare, fructe uscate etc.) pot fi exportate în Federația Rusă de către orice companie, condiția principală fiind respectarea cerințelor fitosanitare ale țării de import.

Mai adăugăm că Rusia rămâne în continuare principala piaţă de desfacere a fructelor şi legumelor din Moldova. De exemplu, circa 90% din exporturile de mere se fac pe piaţa rusească, mărul fiind principalul fruct exportat de Republica Moldova. În cazul strugurilor şi prunelor, cota Rusiei este de circa 60%.Oportunitati