Reacția ANRE la scumpirea carburanților

shadow
Vineri, 17.01.2020 13:06   591
Ca urmare a majorării prețurilor la carburanți Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță într-un comunicat că, în conformitate prevederile legale, companiile de pe piață stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Totodată, ANRE susține că potrivit reglamentărilor în vigoare, în cazul modificării prețurilor, companiile în termen de 3 zile din data aplicării noilor prețuri trebuie să prezinte Agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou.

Potrivit ANRE, titularii de licență (companiile) stabilesc și modifică de sine stătător prețurile, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

Astfel, prețurile sunt calculate în baza prețului de import al produselor petroliere, a cotei accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal.

Advertisement

De asemenea, sunt luate în calcul cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul, precum și rentabilitatea aplicată.

„Totodată, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5.960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult decât în anul 2019, pentru motorină – 2.508 lei/tonă sau cu 228 lei (10%) mai mult decât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat 3.580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult decât în anul 2019”, se mai menționează în comunicatul de presă al ANRE.

Menționăm că, în această dimineață, mai multe benzinării au afișat prețuri noi la carburanți. Astfel, un litru de gaz lichefiat s-a scumpit cu circa 12%, iar benzina și motorina cu 3-4%.

Unii politicieni de opoziție au cerut Consiliului Concurenții să se autosesizeze și să inițieze investigații pe piața petrolieră pentru că majorările nu ar fi justificate.

Cei mai mari jucători pe piața petrolieră sunt Rompetrol, Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Tirex-Petrol, Bemol și Vento.Oportunitati