Miliardele de la Bucureşti sau câtă asistenţă alocă România pentru Republica Moldova

shadow
Vineri, 17.01.2020 06:07   2336
Președintele român Klaus Iohannis a anunțat joi, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică.

„Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele României.

Calea europeană şi cele 100 milioane de euro promise de Băsescu

Klaus Iohannis a reiterat poziția României față de Republica Moldova, și anume că „parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi”.

Declaraţia șefului statului român vine la doar câteva zile după ce premierul Ludovic Orban a anunţat că nu consideră un partener serios actualul Guvern de la Chişinău şi a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” situația creată în Republica Moldova.

Totodată declarația lui Iohannis are loc exact la aniversarea a 10 ani de la vizita la Chişinău a preşedintelui român Traian Băsescu, în care acesta a anunţat că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

„Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocaţi în patru tranşe anuale, câte 25 de milioane de euro. Mijloacele sunt destinate pentru educaţie, modernizarea şcolilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală“, declara acum 10 ani Traian Băsescu.

Este adevărat că din motive birocratice, dar şi ca urmare a unor crize politice la Bucureşti şi Chişinău, nu s-a reuşit de a accesa integral această asistenţă de 100 de milioane de euro. Printre principalele rezultate ale aceste asistenţe se numără renovarea şi modernizarea a circa 900 de grădinițe din Republica Moldova.

Asistenţa multilaterală şi bilaterală

Dar asistenţa românească este mult mai amplă şi diversificată. O parte importantă din această asistenţă vine direct sau prin intermediul fondurilor Uniunii Europene, ONU şi altor instituţii internaţionale, la care contribuie şi România.

De exemplu, asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2018 a totalizat 980,9 milioane RON (lei româneşti). Din această sumă 76,2% (747,42 milioane RON) au fost contribuţii multilaterale, iar 23,8% (233,48 milioane RON) – bilaterale.

Rapoartele Agenției de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid) şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe din România prezintă date mai concrete doar în cazul asistenței de tip bilateral acordată de România.

Patru miliarde în 5 ani

Astfel, în anul 2018, România a contribuit la dezvoltarea a 78 de țări din întreaga lume, acordând peste 233 de milioane RON ca asistență bilaterală. 

63,9% din totalul asistenței de tip bilateral acordată de România statelor partenere în anul 2018 a fost destinată Republicii Moldova, aceasta fiind urmată de Turcia cu 13,2% (din care cea mai mare parte a fost pentru refugiaţi), Serbia – 3,7%, Ucraina – 2,4% şi Albania – 1,7%.

Advertisement

Captură din raportul pentru anul 2018

„Republica Moldova reprezintă, în mod tradițional, principalul beneficiar de asistență pentru dezvoltare acordată de România. Din totalul asistenței acordate Republicii Moldova în anul 2018, un procent de 99% a vizat domeniul educație, constând în burse de studiu și cursuri de specialitate oferite studenților și cadrelor didactice, precum și într-un proiect care a vizat reabilitarea unor grădinițe din Comrat”, se arată în raportul RoAid.

Restul fondurilor au fost direcționate către domeniile guvernare democratică, sănătate și energie, fiind utilizate pentru a finanța participarea unor experți din România și Republica Moldova la vizite de lucru și schimburi de experiență în domeniile de referință, precum și proiecte care au vizat reabilitarea unor spitale și implementarea serviciului unic de urgență „112”.

În ultimii 10 ani, cel mai mare volum de asistenţă pentru dezvoltare a fost acordată de România Republicii Moldova în anul 2016 – 384,3 milioane RON sau circa 96% din totalul asistenței bilaterale.

Sursa: Calcule Mold-street.com, în baza datelor RoAid

Calculele Mold-street.com, în baza datelor RoAid şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe, arată că România a acordat în anii 2014-2018 o asistenţă bilaterală Republicii Moldova de circa 4 miliarde de lei (917 milioane RON).

Din păcate, la Chișinău rapoarte cu privire la asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată Republicii Moldova nu au mai fost elaborate și publicate din anul 2016 şi nu este posibil de aflat valoarea asistenţei primite în ultimii 2-3 ani.

Burse de studii pentru mii de elevi şi studenţi

Câte resurse a alocat România în decurs de 30 ani este dificil de aflat. De exemplu, în anii 1998-2001 România ne-a livrat energie electrică în valoare de peste 30 milioane de dolari, pe care Republica Moldova aşa-şi nu a achitat-o.

La începutul anului 2016, în plină criză politică şi economică România acorda Republicii Moldova ajutor de câteva milioane de euro sub formă de păcură, zahăr, conserve etc.

În august 2016, în condiţiile în care Republica Moldova rămăsese fără finanţare din partea UE, dar și a Fondului Monetar Internațional, România debloca prima tranșă de 60 milioane de euro din Acordul de finanțare în valoare de 150 milioane euro, negociat în 2015 de Guvernele Ponta şi Streleţ.

Atitudinea binevoitoare a guvernelor de la Bucureşti faţă de Guvernele de la Chișinău și, în special, față de cel condus de Pavel Filip, dar controlat de democraţii lui Plahotniuc, a fost criticată intens. Este adevărat că iniţial acel Acord de finanțare nu a fost promulgat de Președintele Klaus Iohannis, fiind retrimis Parlamentului. Mai mult, nou instalatul Guvern Cioloș la București promitea condiționarea asistenței de un amplu program de reforme la Chișinău. Dar nu a durat mult şi Guvernul Cioloș a fost demis.

Acum lucrurile par să fie mai diferite şi se pare că asistăm la o schimbare de paradigmă în România, iar Guvernul de la Bucureşti se declară decis să nu mai dea bani fără condiţionalităţi.

Deputatul român Matei Dobrovie susţine într-un interviu pentru Europa Liberă că această abordare este foarte corectă, „pentru că, doar încurajând prin finanțări fără condiții, nu faci decât să fii părtaș la răul făcut cetățenilor, cum s-a întâmplat în anii trecuți. Și atunci, și imaginea României are de suferit și nici cetățenii Republicii Moldova nu au de câștigat”.

De ce România va continua să fie „sponsorul” Moldovei în următorii ani

Cu toate acestea, România va continua să fie „sponsorul” Republicii Moldova și în următorii ani. Și acest lucru rezultă atât din declarațiile oficialilor de la București, cât și din programele care sunt în derulare și cele strategice pentru mai mulți ani.

„Date fiind apropierea geografică, legăturile culturale şi istorice, Republica Moldova reprezintă ţara beneficiară prioritară pentru politica României de cooperare pentru dezvoltare. Ţinând cont de bunele practici internaționale, vor fi stabilite prioritățile pe baza nevoilor Republicii Moldova, așa cum reies din strategiile și programele de dezvoltare ale acestui stat", scrie în Programul multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru perioada 2018-2021.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati