O întreprindere de stat a fost amendată pentru că aplica tarife la apă cu 44% mai mari

shadow
Duminică, 19.01.2020 07:25   2750
Întreprinderea de stat Acva Nord a fost amendată cu circa 71.000 de lei pentru că aplica tarife diferențiate la prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă.

Decizia Consiliului Concurenței a fost luată după o anchetă a CNA și a autorității din domeniu, în cadrul căreia s-a depistat că întreprinderea de stat Acva Nord stabilea singură tariful de furnizare a apei și el era diferit de la un agent economic la altul.

Tarife cu 44% mai mari

Menționăm că Acva Nord gestionează apeductul Soroca-Bălți, prin care municiupiul Bălți, orașul Soroca și raionul Florești sunt asigurate cu apă potabilă din râul Nistru și deține poziție dominantă pe piața prestării acestui serviciu în aceste regiuni.

Astfel, dacă pentru unele companii tariful pentru apa potabilă era de 4,053 lei pentru un metru cub, apoi pentru alte companii tariful era cu 44% mai mare - 5,833 lei pentru un metru cub. Este vorba de multe gospodării agricole, care au fost impuse, astfel, să plătească mult mai scump pentru apă decât alte întreprinderi.

Totodată, s-a constatat că din momentul eliberării licenței (07.08.2015) și până în prezent Acva Nord activează în baza unui tarif pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă, care necesită a fi aprobat fie de autoritatea publică locală, fie de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care este autoritatea competentă care asigură reglementarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. 

Potrivit Consiliului Concurenței, tarifele aplicate de Acva Nord au fost aprobate anterior de către Agenția Apele Moldovei.

Advertisement

În consecință, Plenul Consiliului Concurenței a stabilit că sunt suficiente probe care demonstrează faptul că Acva Nord, prin practicarea tarifelor diferențiate pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă, a încălcat prevederile art.11 alin.(2) lit.c) din Legea concurenței.

Aceasta interzice "folosirea unei poziții dominante pe piața relevantă în măsura în care aceasta poate afecta concurența sau leza interesele colective ale consumatorilor finali, prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiții inegale la prestații echivalente, creând în acest fel unora din ei un dezavantaj concurențial".

Acva Nord are o situație financiară dificilă

Amenda stabilită de Consiliul Concurenței este de circa 71.000 de lei, ceea ce este mai puțin de 0,15% din veniturile întreprinderii de stat din anul 2018. Totodată, Acva Nord este obligată să înlăture încălcarea constatată.

Decizia Consiliului Concurenței relevă însă că, în anul 2018, aproape 97% din veniturile Acva Nord au fost obținute din livrarea apei potabile cu ridicata către Regia Apă-Canal Soroca și Regia Apă-Canal Bălți, iar celelalte venituri, inclusiv din prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă, au constituit doar circa 3%.

În document se menționează că întreprinderea Acva Nord a înregistrat în perioada examinată o situație financiară dificilă, iar la moment se află în procedură de restructurare.

Astfel, pentru a nu perturba furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă a 3 regiuni, întreprinderea a fost nevoită să stabilească surse suplimentare prin contracte la solicitare cu alți agenți economici. Totodată, tratamentul inechitabil de către Acva Nord a fost îndreptat către un număr redus de agenți economici, prin urmare a fost afectat un segment mic al pieței, mai explică Consiliul Concurenței.



Oportunitati