Transgaz susține că gazoductul Ungheni – Chişinău va fi gata în prima jumătate a 2020

shadow
Joi, 16.01.2020 05:30   831
Transgaz, transportatorul de gaze din România anunță printr-un comunicat de presă că lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău sunt în grafic, termenul de finalizare fiind semestrul I al anului în curs.

Comunicatul este o reacţie oficială a companiei Transgaz la articolul "Transgaz din România amână pentru 2021 finalizarea conexiunii gaziere cu Republica Moldova", publicat de Mold-street.com, în care însă noi relatam despre cum progresează lucrărle la segmentul din România al acestei interconexiuni.

Totodată, Transgaz precizează că până la finalizarea proiectului "Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum şi a asigurării capacităţii de transport spre/dinspre Republica Moldova", capacitatea de transport prin Sistemul Național de Transport gaze naturale existent în România şi gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău, spre Republica Moldova, va fi de 1,5 milioane mc/zi.

Advertisement

Adică volumul transportat va fi de maximum 550 milioane metri cubi de gaze, sau circa jumătate din necesarul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.

"După finalizarea investiţiei, capacitatea de transport dinspre România spre Republica Moldova va fi de 1,5 până la 2,2 miliarde mc/an, aşa cum s-a convenit cu autorităţile guvernamentale din Republica Moldova, respectiv de 4 până la 6 milioane mc/zi", se menționează în comunicatul companiei românești.

Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) din România. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 58,5% din acţiunile Transgaz.

Menționăm că Transgaz deține în Republica Moldova, prin intermediul firmei Eurotransgaz, întreprinderea Vestmoldtrangaz, care este și proprietarul segmentului din Moldova al gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău.Oportunitati