Banca Transilvania vrea să cumpere cea mai mare companie de microcreditare din Moldova

shadow
Marţi, 14.01.2020 13:03   1940
Banca Transilvania intenționează să cumpere 100% din capitalul social al Microinvest, o companie de microcreditare, liderul pieței financiare non-bancare din Republica Moldova.

Microinvest are peste 25.000 de clienți, aproape 200 de angajați, 13 sucursale și a acordat până acum peste 30.000 de finanțări.

“Pasul pe care îl facem prin această nouă achiziție arată angajamentul BT de a susține cât mai mulți antreprenori prin dezvoltarea activității de microfinanțare a Grupului Financiar Banca Transilvania. Este oportunitatea pe care dorim să o valorificăm în favoarea clienților aflați la început de drum. Vom face acest lucru prin combinarea modelului de business pe care îl avem în România la BT Mic, cu cel al Microinvest, precum și prin creșterea sinergiilor cu alte companii ale Grupului Financiar Banca Transilvania din Republica Moldova - BT Leasing și Victoriabank”, declară Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

În prezent, Banca Transilvania se află în etapa de solicitare a aprobării achiziției de către autoritățile de supraveghere din România și de către alte autorități relevante.

Advertisement

În evaluarea și pregătirea acestei tranzacții, Banca Transilvania a colaborat cu case de avocatură și consultanți juridici din România și Republica Moldova, echipa de proiect fiind formată în principal din Filip & Company și Vernon | David și asociații. KPMG și EY au fost, de asemenea, parteneri în proiect.

Deocamdată nici acționarii și nici conducerea Microinvest nu au comentat anunțul Băncii Transilvania.

De notat că acționarii majoritari ai Microinvest sunt fondul de investiții DFE Partrners din Olanda cu 54,9% și fundația Soros-Moldova cu 24,4%.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova. Are aproape 270.000 de clienți activi, dintre care peste 10.000 sunt companii. Banca Transilvania este acționar la Victoriabank din 2018, iar împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare formează un parteneriat strategic pentru susținerea economiei Republicii Moldova.

BT Leasing Moldova este liderul companiilor de leasing din Republica Moldova, în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing. Are peste 3.000 de clienți, dintre care 60% sunt companii. IMM-urile reprezintă 90% din firmele finanțate. BT Leasing MD oferă o gamă completă de produse și servicii de finanțare în leasing pentru achiziția de autovehicule, echipamente, utilaje și imobile pentru persoane fizice și pentru societăți comerciale din Moldova.Oportunitati