Olgarhul Vladimir Plahotniuc şi familia sa au interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite

shadow
Luni, 13.01.2020 20:39   773
Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, are interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Despre aceasta a anunţat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Oficialul american a invocat acte de corupţie din partea lui Vladimir Plahotniuc, care ar fi subminat statul de drept şi ar fi compromis independenţa instituţiilor democratice din Moldova.

Totodată, într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA, se menţionează că această măsură a fost impusă şi soţiei Oxana Childescu şi fiilor săi Timofei şi Inocenţiu Plahotniuc.

"Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global", se arată în comunicatul Depratamentului de Stat al SUA.

Fostul premier Ion Sturza a scris pe pagina sa de Facebook: "Uite aici a venit sfârşitul lui Plahotniuc ...Lecţie pentru D&Co".

Advertisement

Lidera PAS, Maia Sandu, a mulțumit Guvernului SUA că a dat curs solicitării ţării noastre de a-l pedepsi, "făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre".

"Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte – mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, se spune în mesajul liderei PAS. 

Şi şeful statului a mulțumit SUA pentru sancțiunile impuse lui Plahotniuc. El a declarat pentru agenția de presă TASS că acest pas făcut de SUA este benefic și a fost așteptat de cetățenii Republicii Moldova.

„Sancțiunile împotriva oligarhului care a fugit din țară este un semnal bun și așteptat și le suntem recunoscători partenerilor occidentali pentru acest lucru. Personal am solicitat în repetate rânduri aceste lucru, inclusiv direct Statelor Unite ale Americii”, a declarat Igor Dodon.

Vlad Plahotniuc a deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Democrat în perioada 2016 - 2019, dar de facto conducea acest partid de mai mulţi ani. Totodată, mai multe structuri ale statului au fost subordonate direct sau indirect acestuia.

La parlamentarele din februarie 2019, a candidat pe Circumscripția uninominală nr.17 - Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.

În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară.

Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.”

Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, "în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă".  Potrivit unor surse o perioadă acesta s-ar fi aflat în SUA.

Până în prezent se ştie că împotriva lui au fost iniţiate anchete penale în Rusia, Republica Moldova şi Elveţia.Oportunitati