Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 6 – 11 ianuarie 2020

shadow
Duminică, 12.01.2020 10:09   1074

• În 2019 fructele s-au scumpit cu 52,4%, iar legumele – cu 20%. • Banca Mondială recomandă Moldovei reducerea prezenței statului în economie. • TurkStream lasă Moldova fără venituri de un miliard de lei. • Adio investiții în Aeroportului Internațional Chișinău!?

În anul 2019 în Republica Moldova, rata anuală a inflației a fost de 7,5%, cea mai mare din 2015 încoace. Moldova țară agricolă: în 2019 fructele s-au scumpit cu 52,4%, iar legumele – cu 20%.

***

Banca Mondială prognozează o creștere economică globală modestă de 2,5% în anul 2020, în fața perspectivei unui potențial război comercial între Statele Unite și China. Banca Mondială recomandă Moldovei reducerea prezenței statului în economie.

***

Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chișinău este alocat pentru a subvenționa întreprinderile municipale Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. Primăria Chișinău a cheltuit în 5 ani circa 1,2 miliarde lei pentru a subvenționa două întreprinderi.

Partidul Platforma DA cere anularea ordinului de majorare a tarifelor pentru călătoriile interurbane și crearea unui grup de lucru, care să propună modificări ale legislației pentru a îmbunătăți situația din domeniu. Cine a decis, de fapt, majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane?

***

Pe 31 decembrie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 3.059,63 milioane de dolari, în creștere cu 4,09 milioane de dolari în comparație cu 29 noiembrie 2019 și cu 64,44 milioane de dolari, față de situația de la finele anului 2018. În anul 2019 rezervele valutare au crescut cu 64,4 milioane de dolari.

Advertisement

INVL Technology, parte a fondului de investiții Invalda INVL din Lituania care este acționar la Moldova Agroindbank, a fost reorganizată la finele anului trecut, în operațiune fiind implicată și subsidiara Andmevara SRL din Moldova. Unul din acționarii principali ai Moldova Agroindbank și-a reorganizat divizia IT.

Prețul unei acțiuni a Fincombank din pachetul, controlat anterior direct sau indirect de Oleg Voronin și familia sa, constituie 199,4 lei. În două luni prețul acțiunilor Fincombank a coborât cu circa 23,5%.

***

Este planificată reorganizarea tuturor întreprinderilor afiliate SA Moldovagaz, prin crearea unei singure companii de distribuție. Reorganizare la Moldovagaz: 12 întreprinderi de distribuție vor dispărea.

Miercuri, 8 ianuarie 2020, a fost inaugurat gazoductul, care a lăsat Republica Moldova fără tranzitul de gaze rusești spre statele din Balcani și Turcia. Gazoductul TurkStream lasă Moldova fără venituri de un miliard de lei.

***

Frauda masivă cu TVA a constituit obiectul unei analize empirice, realizată în comun de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel) și Institutul ifo din Munchen. Frauda TVA costă țările UE între 30 și 60 de miliarde de euro pe an.

***

Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte în dosarul cu privire la furtul miliardului. Șeful Procuraturii Anticorupție a fost reținut pentru fals în acte.

Şeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut într-un dosar de abuz în serviciu și fals în acte publice, ar fi amenințat și procurorul de caz. Detalii noi în dosarul șefului Procuraturii Anticorupție.

***

Numărul tot mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova, care au obținut cetățenia României și au domiciliu înregistrat în localități din țara vecină, distorsionează piața farmaceutică. „Moldovenii-fantomă” contribuie la apariția de farmacii-fantomă în România.

Ruja Ignatova, supranumită „criptoregină”, este suspectată că a tras o țeapă investitorilor, inclusiv din Moldova, cu o monedă virtuală numită OneCoin. O afaceristă din Bulgaria a tras o țeapă investitorilor de 4 miliarde de euro.

***

Noul beneficiar final al companiei cipriote, care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, amenință cu sistarea investițiilor și cu procese în instanțele internaționale. Adio investiții în Aeroportului Internațional Chișinău!? Așa-zisul investitor amenință cu procese.

***
Teme:

Oportunitati