Reorganizare radicală la Moldovagaz. 12 întreprinderi de distribuție vor dispărea

shadow
Vineri, 10.01.2020 08:37   1959
În anul 2020 este planificată reorganizarea tuturor întreprinderilor afiliate SA Moldovagaz, prin crearea unei singure companii de distribuție, susține Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz.

Totodată, el a menționat în cadrul unei ședințe dedicate planurilor de activitate a monopolistului pentru anul 2020, că printre prioritățile pentru acest an este și reorganizarea întreprinderilor de transport gaze, dar și a furnizorului, SA Moldovagaz.

Moldovagaz va identifica proiecte noi de dezvoltare

"Separarea operatorilor sistemelor de transport este o altă prioritate a anului 2020 impusă de legislația în vigoare. Legea cu privire la gazele naturale prevede expres necesitatea asigurării independenței operatorilor sistemelor de transport gaze. În acest context, la finele anului 2019 la ANRE a fost prezentat planul de reorganizare a operatorilor de transport gaze", se arată într-un comunicat de presă al Moldovagaz.

Cum arată structura actuală a întreprinderilor din cadrul Moldovagaz

Datorită creării și funcționării pieței gazelor naturale, precum și necesității extinderii pieței de desfacere, Moldovagaz va identifica proiecte noi de dezvoltare ale activităților nereglementate.

Advertisement

Un proiect aparte va viza dezvoltarea stațiilor de alimentare a autovehiculelor cu gazele naturale comprimate (SAAGC) pe întregul teritoriu al țării, inclusiv prin asigurarea unor parteneriate cu autoritățile administrației publice locale.

Potrivit lui Ceban, transparența va continua să fie unul din principiile de bază de activitate ale Moldovagaz, iar orice tender și/sau licitație va fi publicat pe pagina întreprinderii pentru ca orice antreprenor să aibă acces la procesul de achiziție.

Președintele Moldovagaz a solicitat și optimizarea maximă a bugetelor pentru 2020, planurilor de investiții, utilizarea rezervelor interne pe toate dimensiunile de activitate pentru consolidarea eforturilor în vederea realizării planurilor propuse și eficientizării activității tuturor întreprinderilor.

O reorganizare tergiversată

De notat că despre o reorganizare a Moldovagaz se vorbește și se discută din anul 2007. Cu toate acestea, în această direcție s-au făcut puțini pași, atât din cauza opoziției Gazprom, cât și a fostelor Guverne ale Moldovei și ale fostei administrații ale Moldovagaz.

Amintim că Republica Moldova s-a angajat, încă în octombrie 2011, să implementeze al Treilea Pachet Energetic al UE, cel târziu până în ianuarie 2015, dar apoi a negociat o amânare până în anul 2020. La acel moment se considera că țara noastră are timp berechet pentru a îndeplini aceste angajamente.

Acest pachet prevede separarea producerii de gaz de transportul, distribuția și stocarea acestuia. Astfel, distribuția va putea fi făcută de o companie independentă de cea producătoare. La fel și transportul. 

Gazprom și conducerea Rusiei susțineau anterior că al Treilea Pachet Energetic este îndreptat anume contra furnizorului rus de gaze. Oportunitati