Cum moldovenii-fantomă contribuie la apariția de farmacii-fantomă în România

shadow
Miercuri, 08.01.2020 10:16   4221
Numărul tot mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova, care au obținut și cetățenia României și au și domiciliu înregistrat în localități din țara vecină, distorsionează nu doar numărul alegătorilor, ci și piața farma, precum arată o investigație RISE Project din România.

Drept exemplu elocvent este adus municipiul Vaslui, capitala județului cu același nume din România.

Farmacii mai multe pentru o populație fantomă

Astfel doar la finele anului trecut, pe ultima sută de metri a mandatului, fosta ministră a Sănătății Sorina Pintea, a dat undă verde pentru înființarea a șapte noi farmacii în această localitate deja suprasaturată de unități de comercializare a medicamentelor.

Fostul ministrul se apără, afirmând că pragul maxim al numărului de farmacii admise de lege în Vaslui – una la 3.500 de persoane – nu fusese încă atins, ținând cont de populația scriptică a orașului, scrie RISE Project.

Însă, recunoaște că această populație nu are, în cazul de față, nicio legătură cu adevărata situație demografică a localității.

E vorba de o populație care o triplează, în mod artificial, pe cea reală, prin înglobarea a zeci de mii de cetățeni proveniți din Republica Moldova – persoane, care și-au înregistrat domiciliile aici doar pentru a putea obține cărți de identitate românești.

Advertisement

Astfel, la ultimul recensământ național din 2011 în acest oraș au fost numărate 55.400 de persoane, iar astăzi, la Biroul de Evidență a Populației, sunt înregistrați circa 140.000 de vasluieni.

Așadar, o populație-fantomă, care nu calcă niciodată în Vaslui și care nici nu ar avea loc, fizic, să trăiască în acest oraș, a fost luată de referință pentru a mări numărul „farmaciilor-fantomă”.

235.000 de euro pentru autorizația de activitate a farmaciei

Adică efectivele miilor de farmacii înființate, pe tot cuprinsul României, prin încălcarea cotelor maximale de unități farmaceutice, pe care Parlamentul și Guvernul le-au stabilit, de mai bine de douăzeci de ani, pentru piața de retail a medicamentelor.

Mai mult! Una dintre cele șapte autorizații eliberate, pe picior de plecare, de Sorina Pintea a fost deja scoasă la vânzare! Cea care a obținut-o în octombrie 2019 de la minister nu are niciun gând să o folosească pentru a administra, în baza ei, o farmacie.

Vrea doar să transforme foaia de hârtie cu antetul Ministerului, cât mai repede, în bani cash. Reporterii RISE Project au negociat cumpărarea autorizației de funcționare, iar cel mai mic preț pe care l-au putut obține de la vânzătoare a fost de 235.000 de euro!

Prin extrapolare, șapte autorizații ar putea fi vândute cu 1,645 de milioane de euro. 

De notat că Vasluiul e principalul cap de pod al rețelelor interlope, care se ocupă cu obținerea de acte de identitate românești pentru cetățenii din Republica Moldova.

Astfel, s-a ajuns la situația abracadabrantă a unor garsoniere de la periferia Vasluiului, în care sunt înregistrate domiciliile a mii de persoane originare din Republica Moldova.



Oportunitati