O afaceristă din Bulgaria a tras o țeapă investitorilor de 4 miliarde de euro cu moneda OneCoin

shadow
Miercuri, 08.01.2020 06:39   3114
Bulgăroaica Ruja Ignatova, supranumită și criptoregină, este suspectată că a tras o țeapă investitorilor, inclusiv celor din Moldova, de circa 4 miliarde de euro cu o monedă virtuală numită OneCoin.

Afacerista de 39 de ani este urmărită penal în SUA, unde este acuzată de fraudă și conspirație pentru spălarea banilor, însă ea este de negăsit deja de doi ani și ceva.

Citiți și:

Cine stă în spatele noii piramide financiare ce bântuie în Moldova și în regiune

În același timp, fratele ei Konstantin și avocatul Mark S. Scott, care i-au fost parteneri în afacere, au fost arestați de autoritățile americane. Konstantin Ignatov a fost arestat în martie 2019 și a depus deja mărturii contra Rujei, susținând că ar fi fost indus în eroare privind moneda OneCoin.

Viață de lux pe banii investitorilor păcăliți

Mark S. Scott este suspectat că a spălat, începând cu anul 2016, circa 400 de milioane de dolari, obținuți prin acestă schemă. În acest scop, a format o serie de fonduri false de investiții de capital privat în Insulele Virgine Britanice, cunoscute sub numele de Fenero Fonds.

El personal ar fi câștigat din schemă aproape 50 de milioane de dolari, pe care i-a folosit pentru a achiziționa, printre altele, o colecție de ceasuri de lux în valoare de sute de mii de dolari, un Ferrari și mai multe Porsche, un iaht Sunseeker de 57 de metri și trei case de milioane de dolari pe litoralul din Cape Cod, Massachusetts, SUA, unde și a fost arestat. 

Mark S. Scott riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spălare de bani și riscă alți 30 de ani pentru săvârșirea unei fraude bancare. Sentința este programată pentru 21 februarie 2020.

O piramidă financiară

Rechizitoriul arată că OneCoin este o schemă masivă de fraudă piramidală, creată în anul 2014, cu sediul în Sofia, Bulgaria.

Advertisement

Ulterior aceasta s-a extins în statele din regiune, inclusiv Moldova, apoi în mai multe state din Europa, Asia, Africa dar și America.

Circa 60% din clienți erau din China, 18% din Europa și restul din alte părți ale lumii. Piramida practic încă mai funcționează, bazându-se în continuare pe naivitatea, dar și dorința de îmbogățire grabnică a oamenilor

OneCoin funcționează ca o rețea de marketing pe mai multe niveluri, prin intermediul căreia membrii primesc comisioane pentru recrutarea altora pentru a cumpăra pachete de criptomonede. OneCoin a susținut că are peste trei milioane de membri în întreaga lume, inclusiv victime care locuiesc în districtul sudic din New York.

Înregistrările obținute pe parcursul anchetei din SUA arată că, doar în perioada trimestrul IV al anului 2014 și până în al treilea trimestru al anului 2016, OneCoin a generat venituri din vânzări de 3,353 miliarde euro și a obținut „profituri” de 2,232 miliarde euro. Peste un miliard de euro au fost spălați și mutați în conturi din Emiratele Arabe, SUA, Irlanda sau Georgia.

Valoarea OneCoin este determinată de fondatori

Reprezentanții OneCoin au susținut că criptomoneda OneCoin este puternică și va detrona bitcoinul, folosind servere miniere întreținute și operate de companie și că valoarea OneCoin se bazează pe oferta și cererea pieței. Valoarea pretinsă a unui OneCoin a crescut constant de la 0,50 euro, la început, la aproximativ 29,95 euro în ianuarie 2019.

De fapt, valoarea OneCoin este determinată intern și nu se baza pe cerere și oferta de pe piață, iar criptomoneda nu este extrasă folosind resurse computerizate. Mai mult, ancheta a relevat faptul că Ignatova și co-fondatorul ei au conceput și au construit afacerea OneCoin pentru a frauda investitorii.

Membrii OneCoin, adică cetățenii simpli, cumpărau cu sute sau mii de euro “pachete speciale”, pentru care primeau moneda virtuală. OneCoin era marchetat drept o monedă virtuală reală, când de fapt era falsă și nu se baza pe nici o tehnologie de minat cryptomonede.

Un cult al Rujei

În schimb, admiratorii ei și fanii OneCoin au construit o cultură, ce se apropia de un cult al personalității, împânzind internetul cu discursuri inspiraționale ale Rujei Ignatova și cu diverse filmări de la aparițiile ei publice – precum una pe stadionul Wembley din Londra.

Totodată, ea a apărut pe coperta ediție Forbes din Bulgaria și a plătit să apară în ziare de renume.

Financial Times notează că acest caz bizar al OneCoin ilustrează modul, în care scheme clasice de fraudă și practic țepe, care au fost cunoscute încă din secolul 19, se pot reinventa în era digitală. Mai mult, astfel de scheme de fraudă scot la iveală educația financiară precară, de care dau dovadă cetățenii economiilor emergente, precum și lipsa de educație a celor din economiile dezvoltate – care urmăresc câștiguri nerealiste adunate rapid.

De notat că, potrivit RISE Moldova, în țara noastră printre promotorii OneCoin erau un fost secretar de stat la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție la Ministerul Apărării, interpreți și oameni de afaceri.

Câți moldoveni, dornici de a se îmbogăți peste noapte, s-au lăsat convinși să investească bani grei în această pretinsă monedă virtuală nu se știe. În prezent, rețeaua este obiectul unor investigații în mai multe state ale lumii, inclusiv în Republica Moldova, unde este pornit un dosar penal pentru escrocherie.Oportunitati