Criza de pe piața asigurărilor: Mai multe companii sunt subcapitalizate

shadow
Sâmbătă, 04.01.2020 10:16   1531
Situația de pe piața asigurărilor din Republica Moldova, în special pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă ”Carte Verde”, rămâne tensionată și țara noastră riscă să fie exclusă.

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de încredere în cooperarea cu sistemul „Carte Verde”, motiv pentru care este în proces de monitorizare pe durata ultimilor 3 ani, a anunțat Valeriu Chițan, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), în cadrul unei ședințe speciale convocate de prim-ministrul Ion Chicu.

Companiile de asigurări nu au suficient capital

Potrivit lui Chițan, "deficitul de încredere provine de la faptul că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Şefi de la CNPF a spus că, în perioada următoare, va avea loc ședința comitetului de monitorizare a sistemului „Carte Verde”, care va pregăti un raport pentru conducerea sistemului și acest raport va stabili dacă Moldova va păstra dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

În prezent pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 8 au dreptul de a emite „Carte Verde”.

Advertisement

Conform afirmațiilor conducerii CNPF, încă câțiva vor pierde dreptul de emitere a certificatului „Carte Verde”.

"O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului, operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”", se arată în comunicat.

Potrivit premierului Ion Chicu, problema deficitului de credibilitate este un rezultat al comportamentului nepotrivit al unor operatori de pe piața de asigurare și, la această etapă, e necesar ca anume participanții la această piață să întreprindă măsuri comune pentru a recupera credibilitatea.

Ce este BNAA și de ce este important

De gestionarea sistemului „Carte Verde” în Moldova se ocupă Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). Aceasta este o asociație profesională, necomercială, neguvernamentală, cu statut de persoană juridică, bazată pe principiul apartenenței obligatorii a asigurătorilor de răspundere civilă auto în calitate de membru, care îndeplinește prerogativele și atribuțiile de Birou Național al Republicii Moldova în Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Asigurare „Carte Verde”.

Republica Moldova a intrat în sistemul Carte Verde în anul 2001, iar până în 2009 a deținut calitatea de membru tranzitoriu. Ulterior, a fost decisă intrarea într-un proces de monitorizare nefinalizat nici până în prezent. 

În anul 2015 țara noastră a fost suspendată din sistemul Carte Verde (din cauza neregulilor), decizie revocată ulterior în iunie 2016, după masurile întreprinse de către conducerea BNAA și companiile membre pentru remedierea situației. În anul 2017, Consiliul Birourilor a decis prelungirea perioadei de monitorizare pentru Moldova cu trei ani, termen care expiră în curând.

Piața de Carte Verde reprezintă circa 25% din piața asigurărilor din Republica Moldova.Oportunitati