Contractul de import al gazelor cu Gazprom a fost prelungit doar cu un an

shadow
Marţi, 31.12.2019 13:59   3121
Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz informează că termenele contractelor încheiate cu gigantul Gazprom sunt prelungite prin acordul parților până pe 31 decembrie 2020.

În acest scop, părțile au semnat Acordurile adiționale la Contractul privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2019 şi la Contractul privind condițiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011-2019.

Formula preţului rămâne aceeaşi

Prin urmare, pe durata contractelor se va aplica aceeași formula europeană de stabilire a prețurilor de achiziție la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom în tarile europene şi cotațiile prețurilor la produsele petroliere.

Celelalte condiții contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale, la fel, vor rămâne neschimbate.

Advertisement

Moldovagaz nu anunţă care va fi preţul de import al metanului, dar anterior Guvernul, dar şi administraţia Moldovagaz au susţinut că de la 1 ianuarie 2020, Republica Moldova va plăti pentru gazele importate de la Gazprom 172-176 de dolari pentru o mie metri cubi.

Preţul scade, dar consumatorii nu vor simți ieftinirea

Astfel, acesta va fi mai mic cu 50 de dolari, decât cel actual. Reducerea, însă, era una prognozată şi nu este rezultatul unor negocieri sau a unor preferinţe acordate de Rusia, ci a evoluţiei cotaţiilor la resursele energetice pe pieţele externe.

Consumatorii nu vor simți, însă, ieftinirea. Aceasta pentru că neajustarea la timp a tarifelor la gaze a dus la crearea unei găuri de circa un miliard de lei în bilanţul Moldovagaz. În consecinţă, acesta ar urma să fie recuperat din tarife.

În plus, de la 1 ianuarie 2020, practic este sistat tranzitul de gaze din Rusia prin Moldova spre statele din Balcani, fapt ce loveşte în costul serviciilor de transport prestate de Moldovatransgaz şi care deja au fost majorate de ANRE de circa 8 ori.

Cât despre modul cum vor ajunge gazele în ţară, apoi acestea ar putea veni pe ruta tradiţională sau în regim revers, conform scenariului alternativ de furnizare.

Moldova importă în prezent circa 99,9% din necesarul de gaze de la Gazprom și doar aproape 0,1% este asigurat din producția internă.

 Oportunitati