Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 23 – 28 decembrie 2019

shadow
Duminică, 29.12.2019 07:40   1691
Unde se păstrează și cine gestionează rezervele valutare ale Republicii Moldova? • Ce va fi cu prețul gazelor în 2020? • Cum s-au schimbat proprietarii Avia Invest în ultimii 6 ani? • O nouă scumpire: prețul călătoriilor cu autobuzele va crește cu circa 25%.

Moda repatrierii rezervelor de aur sau valutare a ajuns și în Moldova. Președintele Igor Dodon susține că un miliard de dolari din rezervele valutare, care sunt păstrate peste hotare, ar putea fi adus în țară pentru a fi investit în economie. Unde se păstrează și cine gestionează rezervele valutare ale Republicii Moldova?

Republica Moldova și Rusia ar putea semna, la începutul anului 2020, un acord de împrumut în valoare de 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură, a anunțat președintele Igor Dodon. Rușii ne vor da mai puțini bani: creditul scade de la 500 milioane la 300 milioane dolari.

***

Rusia și Ucraina au dezvăluit termenii noului acord privind tranzitul gazelor naturale, acord care prevede că gigantul rus Gazprom va furniza metan Europei pentru o perioadă de cel puțin cinci ani prin Ucraina. Moldova mai obține un răgaz: impactul compromisului gazier ruso-ucrainean.

De la 1 ianuarie 2020, tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate. Cel mai pesimist scenariu: tarifele pentru transportul gazelor vor crește de circa 8 ori.

Moldovatransgaz susține că majorarea tarifului pentru prestarea serviciului de transport gaze naturale nu va duce la majorarea tarifelor la metan pentru consumatorii finali ai Republicii Moldova. Ce va fi cu prețul gazelor în 2020?

***

NR Investments Ltd, offshore deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild, a anunțat că a cedat cota de 95% din compania din Cipru – concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Datele din registrul comercial din Cipru arată, însă, că pe 22 decembrie 2019, nu erau nicio schimbare a structurii de proprietate.

Advertisement

Baronul Rothschild renunță la Aeroportul Internațional Chișinău?

Compania Avia-Invest care administrează Aeroportul Internațional Chișinău confirmă că NR Investment Limited a cedat controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deținea 95% din Avia-Invest SRL. De la un offshore la un oligarh rus: sub controlul cui a ajuns Aeroportul Chișinău?

Agenția Proprietății Publice afirmă că apariția unui nou beneficiar al firmei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău nu afectează interesele statului. Declarația Agenției Proprietății Publice.

Noul investitor în Aeroportul Internațional Chișinău susține că va efectua investiții de 200 de milioane de euro, care vor fi alocate din surse private, nu din veniturile aeroportului. Un nou investitor cu noi promisiuni: câte milioane a adus Aeroportul Chișinău în ultimii 4 ani?

În decurs de 6 ani din momentul când Guvernul Iurie Leancă a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău companiei Avia Invest SRL, ultima și-a schimbat de mai multe ori proprietarii, dar niciodată nu a fost clar cine sunt beneficiarii finali. Cum s-au schimbat proprietarii Avia Invest în ultimii 6 ani?

Andrey Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate. Conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu Plahotniuc și afaceri din Moldova.

***

Autoritățile locale din municipiul Chișinău nu au încă o soluție la situația critică din transportul public de pasageri, iar numărul unităților de transport ce prestează acest serviciu scade vertiginos. Criza din transportul public din Chișinău: zeci de rute de microbuz au dispărut sau sunt pe cale să dispară.

Începând cu 1 ianuarie 2020, tarifele la călătoriile interurbane se vor majora de la 48 la 60-70 de bani per kilometru, în funcție de categoria de confort, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, după consultările avute cu transportatorii. O nouă scumpire: prețul călătoriilor cu autobuzele va crește cu circa 25%.

Din 21.099 de autobuze înmatriculate în Moldova, doar 6.569 de unități sunt notificate la Agenția Națională Transport Auto, ceea ce denotă faptul că doar 32% din parcul existent este utilizat pentru prestarea serviciilor rutiere contra cost. Doar o treime din autobuzele din Moldova transportă legal pasageri.

***

BERD și MAIB au semnat un nou acord de finanțare pentru creșterea calității, competitivității și facilitarea accesului pe piața UE a IMM-urilor. Un nou acord pentru creșterea calității, competitivității și facilitarea accesului pe piața UE.

***

Furnizorul britanic de servicii și soluții IT Endava, prezent și în Republica Moldova, a anunțat achiziția Exozet GmbH – companie cu sediul central în Berlin. Endava achiziționează agenția germană digitală Exozet.

***




Teme:

Oportunitati