Unde se păstrează rezervele valutare ale Moldovei și cine le gestionează

shadow
Sâmbătă, 28.12.2019 07:38   8627
Moda repatrierii rezervelor de aur sau valutare, ce a cuprins o parte a lumii a ajuns şi în Republica Moldova. Astfel, președintele Igor Dodon susţine că cel puțin un miliard de dolari din rezervele valutare (activele oficiale de rezervă) ale Băncii Naţionale ale Moldovei (BNM), care sunt păstrate peste hotare, ar putea aduse în ţară pentru a fi investiți în economie.

„Noi avem trei miliarde de dolari, rezervă valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află? Pe cont, la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4.

Este „mai tare ca o torpilă”

Propunerea lui Igor Dodon a părut unora surprinzătoare şi a stârnit un val de critici, din partea unor experţi şi a opoziţiei. Asta chiar dacă o asemenea intenţie, puţin mai voalată, este inclusă de câţiva ani şi în programul economic al Partidului Socialiştilor.

„Rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. Axiomă. De ea, de rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM”, a comentat pe pagina sa de Facebook ex-premierul moldovean, Ion Sturza. 

„Asta cu contul la Washington e tare! Mai tare ca „torpeda”. Balsam pe sufletul sponsorilor”, a adăugat ex-premierul, sugerând că ar fi un pas inspirat de Moscova, care în ultimii ani a redus semnificativ investiţiile în valori emise de Trezoreria SUA.

O măsură ce poate duce la deprecierea leului

Şi directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, susţine că deşi avem un nivel confortabil de rezerve valutare, „acesta nu este un motiv pentru a utiliza aceste resurse pentru proiecte de infrastructură și alte politici ale Guvernului”.

„Pe lângă faptul ca asemenea practica este pur și simplu ilegală și contravine principiilor recunoscute internațional privind independenta autorităților monetare, aceasta va depriva Moldova de principala pernă de siguranță împotriva șocurilor macroeconomice”, a comentat pe pagina sa de Facebook Adrian Lupușor.

Totodată, el a ținut să combată câteva mituri legate de rezervele valutare şi a avertizat asupra riscului unei deprecieri a leului, ca urmare a unor astfel de acţiuni, menţionând faptul că pe piaţa moldovenească au loc fluctuaţii semnificative ale cursului valutar. 

„Un specific al țării noastre este că piața valutară este destul de volatilă și fără un nivel confortabil de rezerve BNM nu ar fi putut atenua aceste fluctuații, iar cursul leului ar putea ușor ieși de sub control, cu consecințe negative pentru creșterea economică”, afirmă expertul.

În opinia lui Lupuşor, canalizarea rezervelor valutare în proiecte infrastructurale sau alte activități ale Guvernului nicidecum nu va duce la dezvoltare economică.

„Pierderea unei bune părți din rezerve (o treime) va duce la deprecierea leului, creșterea puternică a inflației și descurajarea activității investiționale private (putem anticipa și un fenomen dezinvestițional – plecarea din țară a investițiilor și a depunerilor private, de teama inflației și volatilității macroeconomice)... Per ansamblu, să nu uităm de legile economice, atunci când suntem ghidați de interese politice. Ignorarea legilor economice, la fel ca și ignorarea legilor fizicii, poate duce la efecte dureroase”, conchide directorul Expert Grup.

Asemenea operaţiuni sunt interzise prin lege

De notat că, potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, rezervele internaționale sunt menținute de BNM la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului.

„În prezent, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaționale. Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM  asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Advertisement

Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”, explică într-un interviu pentru presă Octavian Armaşu, guvernatorul BNM.

Totodată, el spune că nivelul actual al activelor oficiale de rezervă – 3,053 miliarde de dolari – corespunde tuturor criteriilor de suficiență și asigură circa 4,7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii (nivelul minim recomandat este de 3 luni). 

„Aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional”, potrivit lui Armaşu.

Igor Dodon: Cineva este foarte deranjat

Şeful statului a calificat criticile adresate iniţiativei sale ca pe un atac de panică, susţinând că vorbele sale au fost răstălmăcite, „probabil din temerea ca nu cumva sa găsim noi surse de finanțare care să le facă moldovenilor viaţa mai bună, spre furia opoziției”.

„Scopul nostru este să analizam absolut toate resursele financiare interne şi să le direcționăm corect, în interesul cetățeanului. Pentru că, înainte de a lua credite, trebuie să ne asiguram că utilizăm eficient toate resursele financiare interne şi nu ne îndatorăm la alte state, în timp ce banii noștri sunt inactivi sau, paradoxal, sunt utilizați de alte țări, cu o dobândă zero. Cineva, însă, pare foarte deranjat că am făcut această solicitare şi aceste emoții bizare ale opoziției încep să mă facă şi mai interesat să aflu mai multe detalii, inclusiv despre modul în care este gestionată rezerva noastră valutară, dar înainte de toate, cetăţenii au dreptul să cunoască aceste informații”, a comentat Igor Dodon.

Totodată, el a precizat că nu a cerut nici unei instituţii să scoată bani din rezerva valutară, dar nu a exclus că în urma informațiilor pe care le va primi, va examina oportunitatea „de a consulta public cetățenii în privința utilizării pragmatice a banilor”.

Unde sunt păstrate activele de rezervă

Însăşi reacţia lui Dodon la criticile aduse la declaraţiile sale, denotă că el a manipulat opinia publică atunci când a declarat la un post TV că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington.

Mai mult! Informaţia despre unde sunt investite sau păstrate aceste rezerve este publică, iar BNM o prezintă şi în raportul sau anual, pe care îl expediază în Parlament şi, cu siguranţă, a ajuns şi la Partidul Socialiştilor (al cărui lider informal este Dodon) şi la preşedinţie.

Astfel, pe 31 decembrie 2018 (datele pentru 2019 vor fi disponibile abia peste câteva luni, după un audit internaţional n.r.), cea mai mare parte a activelor financiare administrate de BNM, circa 78%, erau investite peste hotare, iar circa 22% (15,57 miliarde de lei) sunt în ţară şi reprezintă în special datoria Guvernului faţă de BNM ca urmare a fraudei bancare.

Activele financiare ale BNM, cu excepţia numerarului şi a aurului monetar

SURSA: BNM

Tot în Moldova se află şi rezerva de aur de circa 70 de kilograme, estimată la 51,5 milioane lei.

Cea mai mare parte a activelor financiare, într-adevăr, sunt plasate în SUA – 18,36 miliarde de lei sau 25,87% din total, acestea fiind în creştere cu circa 23,4% faţă de nivelul din 31 decembrie 2017. Dar aceasta are o explicaţie practică. Acestea sunt printre cele mai sigure din lume şi oferă un profit mic, dar garantat.

Urmează Olanda cu un stoc de 8,38 miliarde lei (11,8%), de aproape două ori mai mare decât la finele anului 2017. Pe locul trei se află Germania, cu un stoc de 6,86 miliarde lei (9,66%), iar pe locul patru – diferite organizaţii financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială, BERD etc.), cu circa 6,68 miliarde lei (9,4%).

Printre alte state unde au fost investite activele de rezervă se numără Marea Britanie, Singapore, Franţa, Luxemburg, Canada, Finlanda, Suedia, Austria şi Norvegia. Nici urmă de Rusia sau Belarus, de unde vrea să se împrumute Guvernul Chicu. 

De ce sunt alese anume aceste state, explicația este simplă. Ele au un rating internaţional înalt şi sunt printre cele mai sigure locuri pentru investiţii din lume: rating mediu minim A-, stabilit de agenţiile internaţionale (Standard & Poor's, Moody's şi Fitch Ratings) şi autorizate de BNM pentru tranzacţiile respective.

SURSA: BNM

Datele BNM arată că 55,6% din activele financiare sunt plasate în state sau instituţii cu rating pe termen lung AAA – cel mai înalt din lume, iar dacă excludem activele datorate BNM de Guvernul Moldovei, apoi cota acestora trece de 71%. 

Restul sunt în state cu rating de AA+, AA, AA-, A+,A, A- şi doar un volum nesemnificativ de aproape jumătate de milion de lei se află în locaţii cu rating mai mic de A-. 

Menționăm că rentabilitatea rezervelor valutare a fost de 1,57% în 2018, față de 1,14% în 2017.

Cine gestionează rezervele valutare

În conformitate cu legislaţia în vigoare, BNM este instituţia care „păstrează şi gestionează rezervele valutare ale statului (denumite şi „rezervele internaţionale”), efectuează operaţiuni valutare folosind activele rezervelor valutare şi le menţine la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare ale statului”.

Totuşi, o parte din rezervele valutare sunt gestionate extern de către Banca Mondială, în baza unui Acord de consultanţă şi management investiţional.

Administrarea activelor externe este, însă, limitată la 20% din rezervele valutare. Pe 31 decembrie 2018, ponderea activelor gestionate extern constituia doar 7% din rezervele valutare.

Menţionăm că, periodic, Banca Mondială cumpără sau vinde valori mobiliare. De exemplu, pe 28 iunie 2019, Banca Mondială, în cadrul programului de gestionare externă a rezervelor, a încheiat 2 tranzacţii de cumpărare a valorii mobiliare cu valoare nominală de 19 milioane de dolari (344,76 milioane lei).

Mai adăugăm că, deja de câteva luni, anumite forţe politice încearcă să pună la îndoială independenţa BNM şi să modifice o serie de legi, pentru a putea înlocui unele persoane din conducerea acesteia, dar şi pentru a o putea ţine sub control.

Efectele acestora ar putea fi dezastruoase pentru securitatea financiară a ţării, care de abia şi-a revenit după criza financiară din anii 2014-2015, ca urmare a fraudei bancare.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati