Unde se păstrează rezervele valutare ale Moldovei și cine le gestionează

shadow
Sâmbătă, 28.12.2019 07:38   11037
Moda repatrierii rezervelor de aur sau valutare, ce a cuprins o parte a lumii a ajuns și în Republica Moldova. Astfel, președintele Igor Dodon susține că cel puțin un miliard de dolari din rezervele valutare (activele oficiale de rezervă) ale Băncii Naționale ale Moldovei (BNM), care sunt păstrate peste hotare, ar putea aduse în țară pentru a fi investiți în economie.

„Noi avem trei miliarde de dolari, rezervă valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află? Pe cont, la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4.

Este „mai tare ca o torpilă”

Propunerea lui Igor Dodon a părut unora surprinzătoare și a stârnit un val de critici, din partea unor experți și a opoziției. Asta chiar dacă o asemenea intenție, puțin mai voalată, este inclusă de câțiva ani și în programul economic al Partidului Socialiștilor.

„Rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. Axiomă. De ea, de rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM”, a comentat pe pagina sa de Facebook ex-premierul moldovean, Ion Sturza. 

„Asta cu contul la Washington e tare! Mai tare ca „torpeda”. Balsam pe sufletul sponsorilor”, a adăugat ex-premierul, sugerând că ar fi un pas inspirat de Moscova, care în ultimii ani a redus semnificativ investițiile în valori emise de Trezoreria SUA.

O măsură ce poate duce la deprecierea leului

Şi directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, susține că deși avem un nivel confortabil de rezerve valutare, „acesta nu este un motiv pentru a utiliza aceste resurse pentru proiecte de infrastructură și alte politici ale Guvernului”.

„Pe lângă faptul ca asemenea practica este pur și simplu ilegală și contravine principiilor recunoscute internațional privind independenta autorităților monetare, aceasta va depriva Moldova de principala pernă de siguranță împotriva șocurilor macroeconomice”, a comentat pe pagina sa de Facebook Adrian Lupușor.

Totodată, el a ținut să combată câteva mituri legate de rezervele valutare și a avertizat asupra riscului unei deprecieri a leului, ca urmare a unor astfel de acțiuni, menționând faptul că pe piața moldovenească au loc fluctuații semnificative ale cursului valutar. 

„Un specific al țării noastre este că piața valutară este destul de volatilă și fără un nivel confortabil de rezerve BNM nu ar fi putut atenua aceste fluctuații, iar cursul leului ar putea ușor ieși de sub control, cu consecințe negative pentru creșterea economică”, afirmă expertul.

În opinia lui Lupușor, canalizarea rezervelor valutare în proiecte infrastructurale sau alte activități ale Guvernului nicidecum nu va duce la dezvoltare economică.

„Pierderea unei bune părți din rezerve (o treime) va duce la deprecierea leului, creșterea puternică a inflației și descurajarea activității investiționale private (putem anticipa și un fenomen dezinvestițional – plecarea din țară a investițiilor și a depunerilor private, de teama inflației și volatilității macroeconomice)... Per ansamblu, să nu uităm de legile economice, atunci când suntem ghidați de interese politice. Ignorarea legilor economice, la fel ca și ignorarea legilor fizicii, poate duce la efecte dureroase”, conchide directorul Expert Grup.

Asemenea operațiuni sunt interzise prin lege

De notat că, potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, rezervele internaționale sunt menținute de BNM la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului.

„În prezent, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaționale. Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM  asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Advertisement

Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”, explică într-un interviu pentru presă Octavian Armașu, guvernatorul BNM.

Totodată, el spune că nivelul actual al activelor oficiale de rezervă – 3,053 miliarde de dolari – corespunde tuturor criteriilor de suficiență și asigură circa 4,7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii (nivelul minim recomandat este de 3 luni). 

„Aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional”, potrivit lui Armașu.

Igor Dodon: Cineva este foarte deranjat

Şeful statului a calificat criticile adresate inițiativei sale ca pe un atac de panică, susținând că vorbele sale au fost răstălmăcite, „probabil din temerea ca nu cumva sa găsim noi surse de finanțare care să le facă moldovenilor viața mai bună, spre furia opoziției”.

„Scopul nostru este să analizam absolut toate resursele financiare interne și să le direcționăm corect, în interesul cetățeanului. Pentru că, înainte de a lua credite, trebuie să ne asiguram că utilizăm eficient toate resursele financiare interne și nu ne îndatorăm la alte state, în timp ce banii noștri sunt inactivi sau, paradoxal, sunt utilizați de alte țări, cu o dobândă zero. Cineva, însă, pare foarte deranjat că am făcut această solicitare și aceste emoții bizare ale opoziției încep să mă facă și mai interesat să aflu mai multe detalii, inclusiv despre modul în care este gestionată rezerva noastră valutară, dar înainte de toate, cetățenii au dreptul să cunoască aceste informații”, a comentat Igor Dodon.

Totodată, el a precizat că nu a cerut nici unei instituții să scoată bani din rezerva valutară, dar nu a exclus că în urma informațiilor pe care le va primi, va examina oportunitatea „de a consulta public cetățenii în privința utilizării pragmatice a banilor”.

Unde sunt păstrate activele de rezervă

Însăși reacția lui Dodon la criticile aduse la declarațiile sale, denotă că el a manipulat opinia publică atunci când a declarat la un post TV că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington.

Mai mult! Informația despre unde sunt investite sau păstrate aceste rezerve este publică, iar BNM o prezintă și în raportul sau anual, pe care îl expediază în Parlament și, cu siguranță, a ajuns și la Partidul Socialiștilor (al cărui lider informal este Dodon) și la președinție.

Astfel, pe 31 decembrie 2018 (datele pentru 2019 vor fi disponibile abia peste câteva luni, după un audit internațional n.r.), cea mai mare parte a activelor financiare administrate de BNM, circa 78%, erau investite peste hotare, iar circa 22% (15,57 miliarde de lei) sunt în țară și reprezintă în special datoria Guvernului față de BNM ca urmare a fraudei bancare.

Activele financiare ale BNM, cu excepția numerarului și a aurului monetar

SURSA: BNM

Tot în Moldova se află și rezerva de aur de circa 70 de kilograme, estimată la 51,5 milioane lei.

Cea mai mare parte a activelor financiare, într-adevăr, sunt plasate în SUA – 18,36 miliarde de lei sau 25,87% din total, acestea fiind în creștere cu circa 23,4% față de nivelul din 31 decembrie 2017. Dar aceasta are o explicație practică. Acestea sunt printre cele mai sigure din lume și oferă un profit mic, dar garantat.

Urmează Olanda cu un stoc de 8,38 miliarde lei (11,8%), de aproape două ori mai mare decât la finele anului 2017. Pe locul trei se află Germania, cu un stoc de 6,86 miliarde lei (9,66%), iar pe locul patru – diferite organizații financiare internaționale (FMI, Banca Mondială, BERD etc.), cu circa 6,68 miliarde lei (9,4%).

Printre alte state unde au fost investite activele de rezervă se numără Marea Britanie, Singapore, Franța, Luxemburg, Canada, Finlanda, Suedia, Austria și Norvegia. Nici urmă de Rusia sau Belarus, de unde vrea să se împrumute Guvernul Chicu. 

De ce sunt alese anume aceste state, explicația este simplă. Ele au un rating internațional înalt și sunt printre cele mai sigure locuri pentru investiții din lume: rating mediu minim A-, stabilit de agențiile internaționale (Standard & Poor's, Moody's și Fitch Ratings) și autorizate de BNM pentru tranzacțiile respective.

SURSA: BNM

Datele BNM arată că 55,6% din activele financiare sunt plasate în state sau instituții cu rating pe termen lung AAA – cel mai înalt din lume, iar dacă excludem activele datorate BNM de Guvernul Moldovei, apoi cota acestora trece de 71%. 

Restul sunt în state cu rating de AA+, AA, AA-, A+,A, A- și doar un volum nesemnificativ de aproape jumătate de milion de lei se află în locații cu rating mai mic de A-. 

Menționăm că rentabilitatea rezervelor valutare a fost de 1,57% în 2018, față de 1,14% în 2017.

Cine gestionează rezervele valutare

În conformitate cu legislația în vigoare, BNM este instituția care „păstrează și gestionează rezervele valutare ale statului (denumite și „rezervele internaționale”), efectuează operațiuni valutare folosind activele rezervelor valutare și le menține la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare ale statului”.

Totuși, o parte din rezervele valutare sunt gestionate extern de către Banca Mondială, în baza unui Acord de consultanță și management investițional.

Administrarea activelor externe este, însă, limitată la 20% din rezervele valutare. Pe 31 decembrie 2018, ponderea activelor gestionate extern constituia doar 7% din rezervele valutare.

Menționăm că, periodic, Banca Mondială cumpără sau vinde valori mobiliare. De exemplu, pe 28 iunie 2019, Banca Mondială, în cadrul programului de gestionare externă a rezervelor, a încheiat 2 tranzacții de cumpărare a valorii mobiliare cu valoare nominală de 19 milioane de dolari (344,76 milioane lei).

Mai adăugăm că, deja de câteva luni, anumite forțe politice încearcă să pună la îndoială independența BNM și să modifice o serie de legi, pentru a putea înlocui unele persoane din conducerea acesteia, dar și pentru a o putea ține sub control.

Efectele acestora ar putea fi dezastruoase pentru securitatea financiară a țării, care de abia și-a revenit după criza financiară din anii 2014-2015, ca urmare a fraudei bancare.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati