Conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu Plahotniuc și afaceri din Moldova

shadow
Vineri, 27.12.2019 11:04   2001
Andrey Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate.

Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncharenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în vara lui 2019, arată o investigație RISE Moldova.

Conexiunea cu GBC-ul lui Plahotniuc

Înainte de a se afișa public drept beneficiar al companiei care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, Andrey Goncharenko și-a setat conexiuni la trei imobile deținute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Afacerea de peste jumătate de miliard de lei, care a inclus o vilă urbană de lângă Parlament, un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord și deja celebrul Global Business Centre, a avut loc în iulie 2018. Atunci Finpar a vândut cele trei proprietăți, pe care mai întâi le-a inclus în capitalul social al Real Concept Imobil SRL, unui off-shore din Gibraltar. 

Extrasele din Gibraltar arătau că noul proprietar al Real Concept Imobil, Querious Holdings LTD, era deținut de Redmount Nominees LTD, o companie paravan tot din Gibraltar, parte din grupul Redmount, specializat în servicii de optimizare fiscală și gestionare de active.

Advertisement

La câteva zile după ce a cumpărat Real Concept Imobil și, implicit, cele trei proprietăți, Querious Holdings și-a cedat cota unei alte firme din Gibraltar – Eastern Holdings LTD, care avea acționari nominali tot din cadrul grupului Redmount.

Iar grupul Redmount reprezintă o piesă importantă în relațiile de afaceri ale lui Goncharenko. O investigație din 2014 a publicației britanice The Daily Mail relata că Goncharenko a cumpărat în Londra patru case de lux, pentru care urma să plătească uriașa sumă de 250 milioane de lire sterline. Iar una dintre case a fost cumpărată prin intermediul unei companii din Gibraltar, gestionată direct de grupul Redmount.

„MCA Shipping din Gibraltar îl arată pe Andrey Goncharenko ca acționar. Printre directori se numără Redmount Management Services care, la rândul său, îi are ca secretari pe Redmount Corporate Services”, nota The Daily Mail, citat de Rise.

Totodată, publicația britanică menționa că documentele separate dezvăluiau faptul că grupul Redmount era conectat și la celelalte trei imobile de lux din Marea Britanie, cumpărate de Goncharenko.

Cetățenie pe bani în Moldova și Cipru

O altă conexiune a afaceristului rus, care a ieșit la iveală de curând, duce la Air Moldova, compania aeriană de stat privatizată în octombrie 2018, în regim de urgență și în condiții suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip.

Mai mult, pe lângă faptul că a depus cerere ca să obțină cetățenia Republicii Moldova, lucru confirmat de președintele Igor Dodon, Goncharenko o vânează și pe cea a Ciprului, conform documentelor obținute de Rise Moldova.
Teme:

Oportunitati