Ce companii au fost excluse din lista marilor contribuabili din Moldova

shadow
Duminică, 29.12.2019 09:37   4525
27 de companii, care anterior aveau cifre de afaceri de sute de milioane lei, au fost excluse de la 1 ianuarie 2020 din lista agenților economici contribuabili mari (persoane juridice) pentru anii 2019-2020.

Ordinul semnat de Ludmila Botnari, șefa Serviciului Fiscal de Stat, nu oferă o explicație a motivului pentru care cele 27 de companii au fost excluse din această listă selectă.

Companii ale politicienilor

Motivul, însă, poate fi atât situația financiară dificilă a unora dintre aceste companii, unele dintre care sunt controlate sau deținute direct de foști și actuali politicieni, cât și problemele apărute ca urmare a unor încălcări ale legislației fiscale sau vamale.

Citiți și:

600 de moldoveni au active mai mari de 50 milioane lei. Fiscul i-a luat la evidență

De exemplu, din listă a fost exclusă Dufremol SRL, companie cu afaceri anuale de circa un miliard de lei în anii 2017-2018. Aceasta a deținut, până în anul 2019, cea mai mare rețea de magazine duty free și a făcut parte din imperiul fostului primar din Orhei condamnat, în primă instanță, în dosarul „Furtul Miliardului”.

Citiți și:

Ilan Şor și familia sa au vândut afacerea duty free din Moldova. Cine sunt noii proprietari

La începutul verii, înainte de fuga din țară a lui Ilan Shor, Dufremol a fost cedată unui afacerist bulgar, iar ulterior organele de anchetă au pus sechestru pe activele ce au mai rămas la firmă.

O altă companie exclusă din listă este Cebacot SRL, ce deține o rețea de chioșcuri de comercializare a țigărilor și alte produse. Proprietar al acesteia este fostul consilier municipal liberal Mihail Ceban. Datele publice arată că Cebacot are datorii de circa 19 milioane lei la bugetul de stat și cel local.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Legislația și reglementările   Proprietari și manageri  

Advertisement

Oportunitati