Cel mai pesimist scenariu: Tarifele pentru transportul gazelor vor crește de circa 8 ori

shadow
Miercuri, 25.12.2019 14:47   6726
De la 1 ianuarie 2020, tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate de circa opt ori.

Aceasta ca urmare a unei solicitări de ajustare, depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), de administrația Moldovatrangaz și care este argumentată în special prin scăderea abruptă a volumului de gaze ce va tranzita teritoriul Republicii Moldova în anul 2020. 

Tranzitul de gaze scade la doar un miliard de metri cubi

Astfel Gazprom practic renunță la serviciile de tranzit de gaze prin Moldova și de facto lovește în în întreprinderea la care este acționar majoritar.

Datele prezentate de Moldovatrangaz arată că anul viitor practic va fi sistat tranzitul de gaze. Or volumul indicat este de doar 1,24 miliarde metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puțin decât în 2018 și de aproape 16 ori față de anul 2017.

Sursa: Moldovagaz, ANRE, calcule mold-street.com

Tot volumul transportat de gaze va fi de doar 2,35 miliarde metri cubi, arată datele Moldovatrangaz.

Advertisement

În cazul realizării transportului de gaze în regim revers, apoi volumele vor fi ceva mai mari - de circa 3,23 miliarde metri cubi.

ANRE a și convocat pentru vineri, 27 decembrie 2019 ședința publică în cadrul căreia urmează a aprobat un proiect de hotărâre de ajustare a tarifelor la condițiile noi. Or în trecut tarifele pentru serviciile de transport și tranzit erau mai mic, ca urmare a faptului că volumul de gaze ce tranzita țara era de circa 19-20 miliarde metri cubi. 

Tariful ar putea crește de 8 ori și ceva

Potrivit documentului, acestea vor fi provizorii, aplicabile până la aprobarea tarifelor în baza prevederilor metodologice noi.

Astfel pentru utilizatorii de sistem din Republica Moldova tariful va fi de 251,67 lei pentru 1.000 metri cubi, ceea ce semnifică o creștere de 8 ori și ceva față de tariful actual de 32,32 lei pentru o mie de metri cubi, valabil din martie 2018.

De notat că Moldovatransgaz a solicitat un tarif de 276,41 lei, iar datele arată că ANRE a tăiat circa 10% din costuri.

Pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor naturale în regim standard tariful va fi de 205,55 lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor în regim revers – 149,48 lei pentru o mie de metri cubi la o distanță de 100 kilometri.

Și aici Moldovatrangaz a solicitat tarife mai mari - de 257,97 lei în cazul regimului standard, și de 152,09 lei - pentru regimul revers.

ANRE argumentează această majorare tarifelor prin necesitatea "asigurării securității energetice a statului, alimentării fiabile a consumatorilor finali cu gaze naturale", ea având drept principiu "asigurarea proporționalității și aplicării tarifelor reglementate într-un mod nediscriminatoriu".

Majorarea nu va afecta imediat consumatorii, dar efectul va fi resimțit ulterior, deoarece este vorba de o deviere mai mare de 5% din tariful final achitat de consumatori. 

Mai adăugăm că ANRE va aproba și o nouă Metodologie de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.Oportunitati