Declarația Agenției Proprietății Publice după ce aeroportul a ajuns sub controlul unui afacerist rus

shadow
Marţi, 24.12.2019 12:17   1669
Agenția Proprietății Publice (APP) afirmă într-un comunicat de presă că apariția unui nou beneficiar al firmei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău nu afectează interesele statului.

"Autoritățile Republicii Moldova au securizat interesele naționale în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, prin imobilizarea activelor Avia Invest SRL, astfel bunurile statului sunt protejate. Nu există nici un risc ca interesul statului să fie afectat în acest caz", susține APP.

Totodată administrația APP spune că nu a primit nici o notificare oficială despre schimbarea acționariatului companiei Avia Invest, dar recunoaște că acesta ar fi din offshore.

"Prin intermediul APP, Guvernele anterioare au formalizat relațiile contractuale ale statului cu SRL Avia Invest, având obligația de bună gestiune a contractului de concesiune. Acest contract nu este afectat eventual de comportamentul unor companii terțe, înregistrate în diferite jurisdicții, inclusiv offshore, care dețin părți din Avia Invest”, susține Agenția.

Totodată instituția respinge acuzațiile din spațiul public privind "pierderea controlului" asupra aeroportului, susținând că sunt lipsite de fundament.

Advertisement

"Aeroportul Internațional Chișinău este și rămâne proprietatea statului, al Republicii Moldova, iar concesionarul trebuie să-și îndeplinească condițiile contractuale de gestiune și dezvoltare a infrastructurii prin investiții ferme. Statul, prin APP și prin alte instituții relevante, rămâne garantul corectei implementări a contractului. În cazul în care urmează sa constatăm neîndeplinirea contractului, exista posibilitatea legală - a rezilierii acestuia", potrvit APP.

Cât despre angajamentele de concesiune, APP susține că un raport privind executarea contractului urmează a fi prezentat de Curtea de Conturi.

De asemenea, APP a solicitat de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică un raport despre evaluarea costurilor lucrărilor realizate de concesionar si corectitudinea investițiilor realizate de către Avia Invest.

În consecință viitorul concesiunii va depinde de rezultatele acestor evaluări.

Potrivit APP, tranzacțiile internaționale ale pachetelor de acțiuni între companii nu afectează relația contractuală dintre stat și Avia Invest.

"Interesul statului are prioritate, iar proprietatea asupra bunurilor statului este securizată potrivit legii și măsurilor legale. Nu există nici un pericol ca astfel de tranzacții să pună în risc controlul statului asupra bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău", se arată în comunicat.

În plus instituția face precizarea că, în viitor, potrivit Legii cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, companiile înregistrate in jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență nu mai au dreptul să participe la procedurile de atribuire a concesiunilor.

Acesta este o măsură suplimentară pentru a evita relații contractuale cu companii străine care nu sunt transparente în ceea ce privește acționarii.Oportunitati