Cum s-au schimbat proprietarii Avia Invest în ultimii 6 ani

shadow
Marţi, 24.12.2019 05:40   3654
În decurs de 6 ani din momentul când Guvernul Iurie Leancă a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău companiei Avia Invest SRL, ultima și-a schimbat de mai multe ori proprietarii, dar niciodată nu a fost clar cine sunt beneficiarii finali.

Anunțul offshorului NR Investments Ltd privind cedarea firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deține 95% din capitalul Avia Invest SRL, unui afacerist rus, a provocat o serie de declarații belicoase din parte politicienilor privind adoptarea de măsuri de întoarcere a Aeroportului Internațional Chișinău în proprietatea statului.

Nu este însă prima dată când se întâmplă o astfel de situație. Așa că este puțin probabil să i se întâmple ceva noului beneficiar declarat - afaceristul rus Andrei Gonchearenko. Mai ales că se pare că acesta nu este beneficiarul final. 

Mold-street.com a făcut o sinteză a schimbărilor de proprietate și a beneficiarilor ai Avia Invest SRL, firma ce a concesionat pe 30 august 2013 Aeroportul Internațional Chișinău.

2 august 2013. La Chișinău era fondată Avia Invest SRL, cotele părți fiind împărțite în mod egal de Aeroportul Habarovsk SA și Kolomensky Zavod SA din Rusia. Compania avea un capital de 5.400 de lei, astfel încât nu corespundea cerințelor impuse de concursul de concesiune a aeroportului, potrivit căruia firma concesionară trebuia să aibă un capital de 5 milioane de euro.

28 august 2013. Fondatorii decid să majoreze capitalul Avia Invest până la 85.107.400 milioane lei (5 milioane de euro la cursul de atunci). Garanția bancară a fost emisă de Unibank, una din cele trei bănci implicate în frauda bancară.

În 2015, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) punea la îndoială contribuția fondatorilor la capitalul Avia Invest. „Una din versiuni este că aceste mijloace financiare provin din banii sustrași din băncile problematice gestionate de către Ilan Şor”, se arată într-o notă informativă a CNA.

30 august 2013 (ziua semnării contractului de concesiune): La Avia Invest intervine o nouă schimbare. Unul dintre fondatori, Kolomensky Zavod, își vinde cota de 50% din acțiuni. Noul proprietar este TB Team Management LLP din Marea Britanie, care avea doi fondatori din zone off-shore: Valtara AVV, din Aruba, și Dylox United Ltd, din Insulele Virgine Britanice (BVI).

Advertisement

Dar, modificarea structurii de proprietate a Avia Invest nu a fost înregistrată imediat și la Camera Înregistrării de Stat. Procedura s-a făcut abia peste aproape jumătate de an. Mai exact, pe 17 februarie 2014.

19 februarie 2014. La doar două zile de la înregistrarea modificărilor făcute pe 30 august 2013, la Camera Înregistrării de Stat, a avut loc o nouă tranzacție cu capitalul Avia Invest, la care au participat ambii fondatori: TB Team Management LLP și Aeroportul Habarovsk. După această tranzacție Aeroportul Habarovsk a rămas cu o cotă de doar 5% din capitalul Avia Invest, iar restul de 95% a ajuns la Komaksavia OOO din Moscova. Ultima a fost fondată la începutul anului 2014 de Habarovski Aeroport, cu o contribuție de 1% din capital, și de UK Komaks OOO – cu 99%. Fondatorul unic al UK Komaks era Konstantin Basiuk, fost colaborator al KGB-ului sovietic.

Prin urmare, pe 6 septembrie 2013, când fostul viceministru al Economie Tudor Copaci, susținea, într-o conferință de presă, că în spatele Avia Invest se află două mari companii din Rusia, cu capacitate financiară, lucrurile stăteau cu totul diferit. Kolomensky Zavod nu mai era fondator.

Tot Copaci, fiind deja șef al Agenției Proprietății Publice, declara în toamna 2016, pentru RISE Moldova ”că nu este nicio obligație ca firma concesionară să prezinte informații despre schimbarea fondatorilor.

Şi controlorii de la Curtea de Conturi au stabilit în urma unui audit în 2016, că modificarea fondatorilor întreprinderii concesionale, prin înregistrarea unui fondator majoritar (95%), s-a făcut fără informarea partenerului public, fără însă a da o calificare a acestui lucru.

Septembrie 2016. Komaksavia OOO din Moscova, care deținea 95% din capitalul Avia Invest, și-a vândut cota firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru. Înființată pe 19 august 2016, compania cipriotă avea un singur fondator: pe Modris Karklinsh, un moscovit de 62 de ani. 

Director al Komaksavia Airport Invest Ltd, era numit bulgarul Tenev Marin Mihov, care are conexiuni cu omul de afaceri moldovean Vladimir Russu, implicat în tranzacția cu Casa Albă a lui Vlad Plahotniuc. Cei doi mai apar la începutul anului 2017 ca asociați la firma Euro Partners Consulting SRL din Moldova.

16 mai 2018: Se schimbă proprietarul în acte al Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru. Locul lui Modris Karklinsh este luat de Tenev Marin Mihov. În schimb Modris Karklinsh devine administrator și secretar al firmei cipriote.

Şi în septembrie 2016, și în mai 2018, nici Guvernul Pavel Filip și nici Agenția Proprietății Publice nu au reacționat în nici-un fel la acest modificări.

29 august 2019: Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru este preluată de offshorul companiei NR Investments Ltd din insula Guernsey, care este deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild. Acesta promite investiții de 156 milioane de dolari, dar cere garanții.

Ca reacție la aceste acțiuni Guvernul condus de Maia Sandu anulează patru hotărâri de Guvern privind concesionarea Aeroportului, iar APP a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013, dar care așa și nu a fost pusă pe rol fiind „plimbată” prin instanțele din Chișinău, care își declinau competența. Procuratura a pus sechestru pe capitalul și activele Avia Invest SRL.

22 decembrie 2019: NR Investments Limited un offshore din Guernsey (Insulele Channel) anunță că a cedat controlul Komaksavia Airport Invest Ltd. A doua zi, pe 23 decembrie 2019, Avia Invest anunță că afaceristul rus Andrei Gonchearenko este noul beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd.

Cine stă în spatele lui, adică este beneficiarul real nu credem că vom afla cu certitudine. Menționăm că o dovadă a faptului că autoritățile statului nu cunosc întotdeauna ce se întâmplă în astfel de parteneriate publice private sau concesiuni sunt și alte contracte de acest fel, lista cărora este pe pagina WEB a Agenției Proprietății Publice.Oportunitati