Rușii ne vor da mai puțini bani. Creditul scade de la 500 milioane la 300 milioane dolari

shadow
Luni, 23.12.2019 10:35   1303
Republica Moldova și Rusia ar putea semna la începutul anului 2020 un acord de împrumut în valoare de 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură, a anunțat președintele Igor Dodon.

El a precizat în cadrul unei conferințe că reprezentanții Ministerelor Finanțelor de la Chișinău și Moscova vor începe negocierile în luna ianuarie, astfel încât în februarie 2020 acordul să fie ratificat de Parlament.

Șeful statului a declarat că Rusia va acorda acest împrumut în condiții similare celor pe care Republica Moldova le are cu partenerii săi occidentali precum România, BERD și BEI.

Amintim că despre intenția de a contracta acest împrumut a anunțat premierul Ion Chicu, în urma vizitei sale la Moscova, doar că atunci s-a spus că suma ar fi de 500 milioane de dolari. Motivele reducerii valorii creditului nu au fost anunțate.

Asta chiar dacă cu o zi inainte declara că țara nu mai poate trăi pe credite și ajutoare venite din afara țării. 

Reacțiile politicienilor și experților la contractarea unui credit de la ruși au fost mai degrabă negative, Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu fiind acuzați că ar dori să înglodeze în datorii Republica Moldova cu împrumuturi de la ruși, chiar dacă țara noastră poate avea acces la granturi și credite ieftine.

Advertisement

„De ce să luăm împrumuturi scumpe de la ruși, dacă putem lua granturi de la europeni și americani?”, menționa într-o postare pe pagina sa de pe Facebook deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

La rândul său, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, explica într-un interviu acordat Europei Libere diferența dintre asistența oferită de Uniunea Europeană și promisiunile de credite din partea Rusiei. „UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în timp ce în cazul creditelor întotdeauna trebuie să vezi condițiile cu care acestea vin”, declara Peter Michalko

Valoarea granturilor ce intră anual în Moldova este însă una limitată și, în ultimii ani, nu a depășit o sută de milioane de euro.

Pe de altă parte, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, spunea că eventualul credit de 500 de milioane de dolari promis de Federația Rusă ar mări cu o treime datoria de stat a Republicii Moldova.

„De fapt, Republica Moldova, intenționat, fără a avea prea mare necesitate, dar nici capacitatea de absorbție a acestor resurse, se va transforma peste noapte într-o zonă cu un grad înalt de îndatorare”, avertiza Veaceslav Negruța.

Deocamdată, însă, ponderea datoriei de stat în PIB constituie circa 25,2%, din care 14,2% este datorie de stat externă, iar 11%  datorie internă. 

Chiar dacă estimările Guvernului arată că, până la finele anului, cota datoriei de stat externe va crește la 16,5% din PIB, aceasta rămâne una mică, mai ales dacă comparăm cu alte state din regiune și lume.

De exemplu în Belarus este de 47,5%, Armenia – 53,5%, Ucraina și Albania – peste 70% din PIB, iar în Grecia – de 185%, arată datele FMI. Oportunitati