Baronul Rothschild renunță la Aeroportul Internațional Chișinău?!

shadow
Luni, 23.12.2019 05:51   2945
NR Investments Ltd, un offshore din Guernsey, deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild anunță că ar fi cedat cota de 95% din compania din Cipru ce deține concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Datele din registrul comercial din Cipru arată însă că pe 22 decembrie 2019 nu a avut loc nici o schimbare a structurii de proprietate.

„NR Investments Limited, un vehicul investițional din Guernsey (Insulele Channel) confirmă că astăzi (22 decembrie) și-a cedat interesul pentru Komaksavia Airport Invest Ltd și nu mai deține un interes indirect în Avia Invest S.R.L.”, se arată într-un comunicat al companiei.

Amintim că la finele lunii august 2019, atât compania Avia Invest, cât și NR Investments Ltd au anunțat despre faptul că NR Investments Ltd a preluat controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deține 95% din acțiunile Avia Invest SRL.

În replică Guvernul a anulat 4 hotărâri din anii 2012-2013 privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Advertisement

În replică baronul Rotschild a amenințat Moldova cu arbitraj internațional și pretenții de milioane.

Timp de aproape patru luni cererea APP, prin care s-a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, așa și nu a fost pusă pe rol fiind „plimbată” prin instanțele din Chișinău, care își declinau competența.

Acordul de concesionare a devenit și obiectul unor investigații, care au confirmat existența numeroaselor încălcări făcute în procesul pregătirii și încheierii lui. Conform registrelor oficiale, înainte de tranzacția din august, Avia Invest aparținea Komaksavia Airport Invest Ltd cu 95% și aeroportului Habarovsk cu 5% din capitalul social.

Anterior s-a anunțat că prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul ar fi fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd și doar după ce acest lucru a fost anunțat public.

De notat că timp de șase ani din momentul când pe 30 august 2013 Guvernul a semnat cu Avia Invest SRL contractul de Parteneriat public-privat (concesiune) a Aeroportului Internațional Chișinău, proprietarii firmei s-au schimbat de câteva ori și de fiecare dată autoritățile aflau post-factum.

Mai mult! Aceste schimbări nu au constituit niciun pretext pentru ca guvernele să iasă cu careva explicații.Oportunitati