Aeroporturile mari din Republica Moldova vor ajunge sub controlul unei companii

shadow
Luni, 17.02.2020 06:15   7194
Un proiect de hotărâre de guvern promovat de Agenția Proprietății Publice prevede reorganizarea prin fuziune a trei întreprinderi de stat, ce aveau sau au în gestiune aeroporturi.

E vorba de întreprinderile de stat Moldaeroservice care are în gestiune aeroportul Bălți-Leadoveni și Aeroportul Internațional Chișinău, care vor fuziona prin absorbție cu întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Mărculești.  

Advertisement

Aeroporturile Moldovei cu potențial investițional

După fuziune, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Mărculești, va fi transformat în societatea pe acțiuni Aeroporturile Moldovei.

Agenția Proprietății Publice (APP) argumentează inițiativa prin necesistea neadmiterii „prejudicierii intereselor statului, prin prisma pierderii bunurilor cu valoare semnificativă (construcții, avioane, helicoptere și alte bunuri), precum și în scopul eficientizării activității intreprinderilor mentionate, reducerii cheltuielilor administrative”. Totodată, APP susține că astfel va fi creat un „agent economic puternic cu potențial investițional”.

Inițiativa vine la mai puțin de două luni de la anunțul președintelui Igor Dodon, privind intenția de a deschide două aeroporturi în Moldova: la Ceadîr-Lunga și Bălți.

Astfel, ca urmare a procesului de fuziune prin absorbție, activele întreprinderii nou create vor constitui circa 400 milioane lei, iar cheltuielile generale și administrative ale întreprinderii absorbante vor fi micșorate cu circa 4 milioane lei.

Aeroportul Internațional Chișinău lăsat cu datorii și surse de venit

Din datele publicate de Agenția Proprietății Publice rezultă că în ultimii ani activitatea celor trei întreprinderi de stat a fost una în decădere și nu a adus beneficii importante bugetului de stat. 

De exemplu, după ce la finele anului 2013 activele principale (aeroport, terminal, pistă etc) ale Aeroportului Internațional Chișinău au fost concesionate pe 49 de ani companiei Avia Invest SRL, întreprinderea de stat a rămas practic fără surse de venit. În același timp, în gestiunea intreprinderii au rămas mijloace fixe în curs de execuție, creanțe și datorii.

„Soluționarea problemelor respective necesită continuitatea proceselor menționate și identificarea unui succesor de drepturi, care activează stabil, are planuri de dezvoltare și va asigura ținerea evidenței activelor transmise în concesiune, administrarea corectă a creanțelor/pasivelor existente în bilanțul întreprinderii, reprezentarea intereselor entității în diverse instanțe de judecată”, susține APP.

Unde sunt investitorii ce vor aeroportul din Bălți-Leadoveni 

Cât despre Moldaeroservice, aceasta se dezvoltă lent, deși are ca domenii de activitate de bază prestarea serviciilor de transport avia de călători, bagaje, mărfuri și poștă (în trafic intern și international), dar și acordarea serviciilor complexe necesare pentru asigurarea decolarii și aterizarii aeronavelor civile etc.

Astfel, în ultimii 4 ani întreprinderea înregistra venituri anuale de circa 9 milioane lei, iar profit - de câteva sute de mii de lei, ceea ce este insuficient pentru investiții și dezvoltare. În plus, deși deține în gestiune aeroportul Bălți-Leadoveni cu o suprafață de 144,6 hectare, nu îl folosește la prestarea serviciilor.

Asta chiar dacă potrivit APP aeroportul ar fi în stare funcțională și poate fi utilizat pentru transportatrea pasagerilor și mărfurilor, care poate contribui la generarea veniturilor.

Amintim că aeroportul din Bălți-Leadoveni și-a sistat activitatea acum patru ani, în legătură cu retragerea licenței de activitate conform unei decizii a Autorității Aeronautice Civile. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor de la finele anului 2015, "aeroportul se află într-o stare nesatisfăcătoare, iar infrastructura aeroportuară este uzată și degradată".

Pe de altă parte, de acest aeroport s-au arătat interesați în trecut investitori, deoarece după o modernizare a pistei și a infrastructurii aeroportuare, acesta poate devenit un aeroport de alternativă sau de rezervă la cel din Chișinău.

Nici zonă economică liberă și nici aeroport militar

Principala întreprindere din această operațiune, Aeroportul Internațional Mărculești, a fost fondată în anul 2004 în baza unității militare din localitatea Mărculești, Florești, și este amplasat la 28 kilometri de Bălți și 150 kilometri de Chișinău. 

Aeroportul are о suprafață de 265,2 hectare și, anterior, a fost utilizat pentru deservirea aeronavelor militare din dotarea Fortelor Armate. Pe 10 iulie 2008, Parlamentul a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internațional Liber Mărculești, conform carea a fost dispusă crearea unei zone economice libere. 

Genurile principale de activitate sunt dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export, transportarea aeriană a mărfurilor, operațiuni de logistică etc. În ultimii 4 ani întreprinderea a degradat, iar veniturile au scăzut de aproape 4,5 ori: de la 46 milioane lei la doar 7 milioane lei. În unii ani a înregistrat profit de 2 milioane lei, iar în alții - pierderi de 19 milioane lei.

Pe de altă parte, întreprinderea deține active de circa 350 milioane lei, care nu sunt valorificate eficient.

La finele anului trecut, în timpul vizitei premierului Ion Chicu, directorul Aeroportului Internațional Mărculești, Nicolae Clichici, susținea că aeroportul este funcțional și oricând poate primi o gamă largă de nave. În același timp, acolo deja de mai mult timp nu aterizează aeronave. 

Tot atunci premierul Ion Chicu a promis că Guvernul a promis că statul va investi în aeroportul de la Mărculești, astfel încât acesta, în luna iunie 2020, va fi pus în funcțiune.

“Republica Moldova mai are nevoie de cel puțin un aeroport. În acest moment vorbim despre posibilitatea de lansare a unor curse low-cost de aici. Cred că e necesară o colaborare intensă dintre conducerea Aeroportului Internațional Marculesti, Autoritatea Aeronautică Civilă și APP pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Obiectivul ar fi ca din luna mai 2020 să se opereze deja curse charter”, afirma Ion Chicu.

Șeful cabinetului de miniștri susținea atunci că pentru a activa acest aeroport, este nevoie de investiții de până la 30 de milioane de lei. Ce volum de investiții va fi necesar pentru a pune pe picioare și aeroportul din Bălți-Leadoveni nu se anunță.Oportunitati