Moldova mai obține un răgaz. Impactul compromisului gazier ruso-ucrainean

shadow
Duminică, 22.12.2019 08:20   3229
Rusia și Ucraina au dezvăluit sâmbătă termenii noului acord privind tranzitul gazelor naturale, acord care prevede că gigantul rus Gazprom va furniza metan Europei pentru o perioadă de cel puțin cinci ani via Ucraina.

Se va evita astfel experiența de acum zece ani, când livrările de gaz rusesc au fost întrerupte timp de mai multe săptămâni, lăsându-i în frig pe milioane de consumatorii din Europa, inclusiv Republica Moldova.

Gazprom a acceptat să achite despăgubirile de 2,9 miliarde dolari

Or, Ucraina rămâne o țară crucială pentru tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa. Acest nou acord este un succes important pentru ambele țări în condițiile în care actualul acord prin care Rusia livrează gaze Ucrainei și altor țări din Europa expira pe 31 decembrie 2019.

Potrivit noului acord, Gazprom, care furnizează mai mult de o treime din gazele naturale consumate de Europa, va asigura tranzitul unei cantități de 225 miliarde metri cubi de metan via Ucraina pe o perioadă de cinci ani. Din cantitatea totală de 225 miliarde metri cubi, 65 miliarde de metri cubi va fi livrată în anul 2020 și câte 40 de miliarde metri cubi în fiecare an din perioada 2021-2024.

De asemenea, directorul Gazprom, Alexey Miller a anunțat că gigantul gazier a acceptat să plătească grupului ucrainean Naftogaz suma de 2,9 miliarde dolari, la care a fost condamnat de curtea de arbitraj de la Stockholm în luna februarie 2018.

În replică, Ucraina va semna o înțelegere legală și va renunța la toate solicitările înaintea datei de 29 decembrie, astfel încât cele două părți să poată soluționa toate aspectele înaintea expirării actualului acord.

Advertisement

Era vorba de pretenții financiare de circa 12 miliarde de dolari.

Un compromis dificil

Şeful Naftogaz, Yuri Vitrenko, a calificat ca pe o victorie faptul că Gazprom a acceptat să achite despăgubirile de aproape 3 miliarde de dolari. În rest despre faptul că tranzitul va continua, chiar dacă nu în condițiile dorite de Ucraina și nici de Gazprom, Vitrenko spune că a fost "un compromis dificil pentru toate părțile".

"Victorie sau trădare? Gazprom și-a dorit un an, noi zece, ne-am întâlnit la mijloc. Capacitatea garantată este, de asemenea, la jumătatea distanței dintre ce a oferit Gazprom și ceea ce ne-am dorit", a scris șeful Naftogaz într-o postare pe Facebook.

În schimb Gazprom precizează într-un comunicat că tranzitul prin Ucraina va continua în anii următori, dar "cu condiția stabilirii unui tarif concurențial".

Moldova obține un răgaz

Pentru Moldova acest acord semnifică evitarea celui mai prost scenariu de evoluție a situației. Adică țara nostră va primi în continuare gaze pe traseul devenit tradițional, ce implică acum costuri ceva mai mici decât cele de alternativă (reversul sau creditul de la BERD pentru achiziția de gaze de pe piețele europene prin intermediul Naftogaz).

Totodată Moldova obține un răgaz pentru a finaliza conducta Iași-Ungheni-Chișinău, deși acest lucru acum mai mult depinde de București, adică de compania Transgaz din România.

Dar reducerea treptată a tranzitului de gaze din Rusia via Ucraina în Europa deja lovește și în Moldova. Astfel dacă în 2017 prin Moldova au trecut aproape 20,5 miliarde de metri cub de gaze, în 2019 volumul lor se va reduce aproape la jumătate. 

Sursa: Moldovagaz, ANRE, calcule mold-street.com

În consecință veniturile din tranzit scad dramatic, iar întreținerea sistemului de transport al gazelor va fi pusă pe umerii consumatorilor, respectiv vor crește tarifele.

Perspectivele pentru următorii 2-3 ani sunt și mai pesimiste. Or ca urmare a punerii în funcțiune a gazoductului Turkish Strea, tranzitul din Rusia în statele din Balcani poate coborî și la 3-5 miliarde metri și nu este exclusă stoparea lui completă. 



Oportunitati