Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 16 – 21 decembrie 2019

shadow
Duminică, 22.12.2019 06:30   1134
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020, în centrul atenției • Uniunea Europeană va aloca 3,21 milioane de euro pentru modernizarea a trei puncte de trecere a frontierei • VIDEO - AIPA cere înapoi subsidiile de la fermierii care au avut încredere în certificatele oficiale • Evoluții în economia națională în anul 2019, potrivit Biroului Național de Statistică

Parlamentarii au formulat 131 amendamente și 2 avize la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2020, prin care sunt solicitate resurse suplimentare în sumă totală de 3,58 miliarde lei. Guvernul a acceptat mai puțin de 3% din cheltuielile bugetare suplimentare propuse de deputați.

La propunerea Ministerului Finanțelor, Cabinetul de miniștri a respins mai multe amendamente la politică fiscală și vamală pentru anul 2020, înaintate de deputați, inclusiv cea de impozitare parțială a tichetelor de masă. Pe urmele Maiei Sandu: inițiativa lui Candu respinsă de Guvernul Chicu.

Măsurile fiscale ale actualului executiv merg „la pachet” cu suspendarea, pentru un an, a angajărilor în instituțiile bugetare. Anterior astfel de măsuri a adoptat și Guvernul Filip. Care sunt domeniile cele mai afectate?

Investitorul bulgar, care activează în numele statului pe piața loteriilor și pariurilor sportive, solicită aplicarea moratoriului la impozitarea câștigurilor. Inovații fiscale, în urma cărora câștigătorii din pariuri sportive vor primi sume mai mici decât miza.

***

Uniunea Europeană va aloca un grant de 3,21 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea a trei puncte de trecere a frontierei moldo-române, alte 1,79 milioane euro fiind contribuția Guvernului. „Bariera” de la Prut va fi modernizată pe banii UE.

Zona Economică Liberă Bălți va contracta cinci milioane de euro pentru crearea unui Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie la Chișinău. Cinci milioane de euro pentru crearea Parcului de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie.

***

Agricultorii moldoveni se lasă păgubiți de un soi de pomușoare nordic, care nu s-a putut adapta la condițiile climatice locale. VIDEO - AIPA cere înapoi subsidiile de la fermierii care au avut încredere în certificatele oficiale.

Cabinetul de miniștri a susținut inițiativa de modificare a Legii nr.276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, precum și a Legii nr.436/2006 privind administrația publică locală. A se vedea detalii privind modificarea principiilor de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

***

În trimestrul III 2019, produsul intern brut s-a cifrat la 64,32 miliarde lei și a înregistrat, în termeni reali, o creștere cu 4,3% față de trimestrul III 2018, arată date ale Biroului Național de Statistică. Construcțiile – unul din motoarele creșterii economice în 9 luni ale 2019.

Advertisement

În primele 10 luni ale anului 2019, persoanele fizice au importat mărfuri și produse în valoare de 171,3 milioane dolari, cu 15,7% mai mult în raport cu aceeași perioadă din anul 2018. În 10 luni moldovenii au importat automobile în valoare de circa 142 milioane de dolari.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru anii 2017-2018, cele mai inovatoare companii din țară sunt din industria prelucrătoare. Industria prelucrătoare din Moldova – mai inovatoare decât IT-ul și comunicațiile.

***

Din 14 decembrie 2019 sunt în vigoare modificări ale legislației europene, care se referă la importurilor de produse de origine vegetală în UE. S-au modificat regulile de export a produselor agricole în UE.

***

De la începutul acestei săptămâni mai multe companii petroliere au scumpit cu circa 3% gazul petrolier lichefiat, acesta ajungând să coste 9,84-9,87 lei pentru un litru, față de 9,54-9,57 lei cât a fost anterior. A se vedea detalii privind evoluția accizelor la gazul lichefiat.

Către luna noiembrie a acestui an, doar 44% din directivele și regulamentele europene privind energia au fost transpuse în legislația națională. Mai puțin de 20% din angajamentele privind combaterea schimbărilor climatice au fost îndeplinite.

Tarifele pentru gazele naturale nu vor fi majorate pentru consumatorii finali, a dat asigurări președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Ce va fi cu tarifele la gaze în anul 2020?

***

Parlamentul va crea o comisie de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Inițiativa aparține unui grup de deputați de la Fracțiunile PAS și Platforma DA ale Blocului ACUM. Unde a dispărut averea de sute de milioane a sindicatelor?

Evrascon nu a finalizat lucrările de construcție la segmentul Vatra-Strășeni, de 18 kilometri, din drumul național R1: Chișinău – Ungheni – Sculeni. Cu toate acestea, Guvernul nu a reziliat contractul.

Moratoriul privind recepționarea cererilor noi privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție ar putea fi prelungit cu încă două luni. De ce va fi prelungit moratoriul privind acordarea cetățeniei prin investiție?

***

Pe parcursul anului 2019, Banca Națională a Moldovei a trecut de la înăsprirea la relaxarea politicii monetare. În urma analizei factorilor ce au dus la o astfel de evoluție, apar îngrijorări privind independența Băncii Naționale.

Parlamentul a adoptat modificări la Legea 407/2006 cu privire la asigurări, care reglementează exigențele față de deținătorii de participații calificate, precum și consecințele necorespunderii, respectiv neîntrunirii tuturor rigorilor legale. A fost adoptat amendamentul Moldasig: o nouă procedură de vânzare a companiilor de asigurări.

Pe 29 ianuarie 2020, Adunarea generală extraordinară a acționarilor Moldindconbank urmează să examineze remunerarea și alegerea membrilor Consiliului băncii. Fostul Președinte al Raiffeisen Bank ar putea face parte din Consiliul Moldindconbank.

***

Mai multe amendamente la Codul Muncii au fost discutate în cadrul unei ședințe la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Fiscul nu a finalizat Registrul Electronic al angajaților.

În anul 2019, circa 36.000 de contribuabili și-au exercitat dreptul de desemnare procentuală a impozitului pe venit pentru anul 2018, potrivit Serviciului Fiscal de Stat. Cine sunt cei mai mari beneficiari ai banilor donați în cadrul campaniei de desemnare procentuală?

***

Pe 3 decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Fabrica de Zahăr din Ghindești SA versus Republica Moldova, țara noastră fiind impusă la plata a 3.400 de euro. Într-un litigiu de 20 de ani, o fabrică de zahăr a câștigat un proces contra Republicii Moldova.

Procuratura Generală a desfășurat percheziții la compania de construcții Glorinal. Procurorii suspectează conducerea companiei Glorinal de escrocherie.

Vladislav Corcodel, colonel de poliție și fost șef de secție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, a fost reținut. Colonel de poliție ce a deconspirat scheme de miliarde a fost reținut pentru că ar fi dat mită.

Curtea de Apel din Luxemburg a emis o hotărâre, în litigiul Kazakhstan versus Ascom Group SA, prin care a recunoscut și asigură executarea unei hotărâri arbitrale. O nouă înfrângere a Kazahstanului în litigiul cu Stati: 450 milioane dolari în Luxemburg.

***

Analiștii au verificat prețurile celor mai mari 233 de furnizori ai internetului, în 62 de țări de țări ale lumii. În Republica Moldova viteaza internetului este una dintre cele mai mari din lume, iar prețurile sunt relativ mici. Pe ce loc ne aflăm în lume la viteza și prețul internetului?

***
Teme:

Oportunitati