Fostul Președinte al Raiffeisen Bank ar putea face parte din Consiliul Moldindconbank

shadow
Sâmbătă, 21.12.2019 06:40   1478
Pe 29 ianuarie 2020 este convocată Adunarea generală extraordinară a acționarilor Moldindconbank, iar una din chestiunile din ordinea de zi ce urmează a fi discutată, alături de stabilirea remuneraţiilor, este alegerea membrilor Consiliului băncii.

Astfel, acționarul majoritar al Băncii – Doverie-Invest JSC din Bulgaria, – a înaintat doi candidați noi, care au o experiență bogată în domeniul financiar-bancar şi o reputație notorie la nivel internațional, anunţă Moldindconbank.

Primul este Herbert Stepic – doctor în economie și comerț, ex-Președinte executiv al Raiffeisen Bank International, activând în această funcție în perioada 2001-2013.

Pe parcursul celor 40 de ani de activitate în grupul austriac Raiffeisen, Herbert  Stepic a reușit să construiască o carieră fulminantă, contribuind direct la dezvoltarea şi extinderea internaţională a unuia din cele mai mari şi prospere grupuri bancare din Europa centrală şi de est. 

În anul 2013, a fost însă forţat să demisioneze, după câteva scandaluri internaţionale legate de o presupusă evaziune fiscală de zeci de milioane de dolari la achiziţia de terenuri în Serbia sau apartamente în Singapore, prin firme din paradisuri fiscale precum insulele Virgine Britanice şi Hong Kong.

Advertisement

Pe de altă parte, revista Euromoney îl apreciază ca pe unul dintre arhitecții tranziţiei Europei Centrale şi de Est de la socialism la capitalism, el fiind primul bancher occidental, care a ajuns să conducă în 1987 o bancă din lagărul socialist (Ungaria).

Un alt candidat în Consiliul Moldindconbank este Thomas M. Higgins – expert recunoscut în gestiunea fondurilor de capital şi management bancar, cu o experiență profesională de peste 25 ani.

Din anul 2017 și până în prezent, Higgins ocupă funcția de membru al Consiliului Băncii Tokuda, Sofia (Bulgaria), ce face parte din grupul nipon Tokushukai Incorporated.

Anterior, Higgins a ocupat funcții manageriale în diverse instituții de creditare, fonduri de investiții şi gestiune a capitalului, printre care Axxess Capital, Bulgarian-American Enterprise Fund (BAEF) şi Bulgarian-American Credit Bank.

Potrivit MICB, alegerea acestor candidați "confirmă intenția noului acționar majoritar al Moldindconbank de a întări echipa de top management cu experți, capabili să consolideze rezultatele Băncii şi să implementeze cele mai bune practici internaționale de dezvoltare a unei instituții bancare moderne".

Amintim că, pe 19 martie 2019, grupul bulgar Doverie a achiziționat 63.89% din acțiunile Moldindconbank, iar pe 14 iunie 2019 - încă 13,73% și, astfel, deține în prezent 77,62% din capitalul băncii.Oportunitati