O nouă înfrângere a Kazahstanului în litigiul cu Stati: 450 milioane dolari în Luxemburg

shadow
Sâmbătă, 21.12.2019 06:31   4310
Pe 19 decembrie 2019, Curtea de Apel din Luxemburg a emis o hotărâre în litigiul dintre Kazakhstan împotriva Ascom Group SA (Stati și părțile), prin care a recunoscut și asigură executarea unei hotărâri arbitrale de 540 milioane dolari împotriva Republicii Kazahstan.

În consecință, miliardarul moldovean Anatolie Stati poate purcede la executarea în Luxemburg a deciziei de acum șase ani a unui tribunal de arbitraj din Suedia, prin care Kazahstanul a fost obligat săi achite prejudicii de circa jumătate de miliard de dolari.

În joc sunt active de 450 milioane dolari ale Kazahstanului

Acest proces face parte dintr-un șir, prin care Stati și părțile caută executarea acestei decizii în diferite jurisdicții, ca urmare a refuzului continuu al Kazahstanului de a-și onora obligațiile de plată.

"Curtea de Apel din Luxemburg, printr-o hotărâre de 44 de pagini, a respins toate obiecțiunile din Kazahstan cu privire la acordare. Printre altele, instanța a respins acuzațiile din Kazahstan potrivit cărora Premiul a fost obținut prin fraudă, în măsura în care se referea la costurile de construcție ale unei Uzine de GPL - unul dintre activele expropriate cu privire la care a fost acordată o despăgubire părților Stati în cadrul arbitrajului", se arată într-un comunicat al avocaților lui Ascom, Anatolie Stati și părțile.

Instanța a decis că Kazahstan „nu a reușit să demonstreze că decizia de arbitraj a fost acordată pe baza unor declarații și documente false”. În cadrul motivării sale, instanța luxemburgheză a făcut trimitere la hotărârile anterioare ale instanțelor suedeze, în calitatea lor de instanțe ale jurisdicției de supraveghere a hotărârii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati