A fost adoptat amendamentul Moldasig. O nouă procedură de vânzare a companiilor de asigurări

shadow
Vineri, 20.12.2019 19:22   1351
Parlamentul a adoptat vineri, 20 decembrie, în prima și a doua lectură, modificări la art. 29 din Legea 407/2006 cu privire la asigurări, articol care reglementează exigențele față de deținătorii de participații calificate, precum și consecințele necorespunderii, respectiv neîntrunirii tuturor rigorilor legale.

Modificările vizează procedura de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare deținute de acționarii asigurătorului care nu întrunesc rigorile cadrului legal.

Termenul de vânzare a acțiunilor poate fi prelungit de 3 ori

În conformitate cu amendamentele adoptate, la aplicarea gestiunii acțiunilor suspendate și/sau instituirea administrării speciale, asupra asigurătorului se va purcede la reevaluarea acțiunilor, implicit, în cazul cotei ce depășește 10% din numărul total de acțiuni emise, cu antrenarea unui evaluator autorizat.

Totodată, s-a oferit posibilitatea de a prelungi termenul de expunere la vânzare (3 luni de 3 ori), fiind admisă modificarea prețului acțiunilor.

Anterior, organul executiv al societății era obligat să reducă prețul acțiunilor expuse la vânzare, în limite de până la 30% în raport cu prețul stabilit, neavând dreptul de a reevalua prețul acțiunilor sau de a le expune la vânzare la același preț.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, prezent la ședința în plen a Parlamentului, președintele CNPF Valeriu Chițan s-a pronunțat pentru susținerea inițiativei în cauză, specificând că amendamentul respectiv completează vidul juridic aferent „...

Advertisement

reevaluării acțiunilor nou-emise și reexpuse la Bursă de către companiile de asigurări”.

Moldasig putea fi cumpărată cu 15 milioane lei, deși are active de 600 milioane

Amendamentul a fost adoptat, după ce a apărut riscul ca circa 80% din acțiunile Moldasig, - una dintre cele mai mari companii de asigurări, - să fie vândute cu doar 15 milioane de lei, în timp ce ea are active de 600 de milioane de lei. 

"Există riscuri în ceea ce ține de compania de asigurări Moldasig și nu atât de activitatea acestei companii, cât de înstrăinarea acestei companii de către stat. Reamintesc că atunci când au fost supuse sechestrului în contextul fraudei bancare a pachetului de acțiuni Moldindconbank, a fost și Moldasig.

În următoarele zile se planifica vânzarea acestei companii de asigurări, care are active de peste jumătate de miliard de lei. Se încerca înstrăinarea cu 15 milioane de lei. A fost sistată această vânzare și s-a luat decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, să reevalueze și să vândă la un preț real de piață", declara la finele lunii iulie 2019 președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui Dodon, banii din vânzarea Moldasig vor fi utilizați pentru recuperarea furtului miliardului din sistemul bancar.

Ulterior, pe 22 iulie 2019, CNPF decidea „preluarea de către autoritatea de supraveghere în gestiune nemijlocită a acțiunilor suspendate și nou-emise ale ”Moldasig” SA în cuantum de 480.000 unități (79,98%), ... prin exercitarea tuturor drepturilor și obligațiilor acționarului, și instituirea administrării speciale provizorie a Moldasig”.Oportunitati