Inovații fiscale în urma cărora câștigătorii din pariuri sportive vor primi sume mai mici decât miza

shadow
Joi, 19.12.2019 13:04   4427
Investitorul bulgar care activează în numele statului pe piața loteriilor și pariurilor sportive în țara noastră solicită aplicarea moratoriului pentru 12 luni la impozitarea câștigurilor mai mari de 240 lei ale persoanelor fizice.

Impozitarea câștigurilor la loterie și pariuri sportive ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, ca urmare a unor modificări din legislația fiscală adoptate în august 2019.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul NGM Company SRL, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, Plamen Milanov, a declarat că metoda de impozitare este discriminatorie și contravine normelor europene.

Câștigătorii în pariuri sportive ar putea primi sume mai mici decât au mizat

„În forma sa actuală, aceasta va prejudicia grav afacerea statului la jocurile de noroc în domeniul loteriilor și pariurilor sportive și va afecta negativ cetățenii care pariază pe evenimentele sportive și cumpără bilete de loterie”, a spus Milanov.

Managerul a menționat că, în această situație, cetățenii care fac pariuri se vor simți înșelați și vor refuza să utilizeze singurul site autorizat de pariuri sportive din Moldova, 7777.md, gestionat de Loteria Națională a Moldovei în numele statului. În plus, ei ar putea trece la pariurile ilegale de pe site-urile neautorizate, unde nu există protecție a intereselor consumatorilor, iar jucătorii deseori se confruntă cu probleme la retragerea banilor câștigați.

7777.md este singurul site autorizat de pariuri sportive din Moldova 

Milanov a precizat că autoritățile intenționează să impoziteze nu câștigul propriu-zis, cum se face conform practicii internaționale, dar toată suma obținută din joc de persoana fizică ce pariază pe site-ul operat de stat.

„În consecință, chiar dacă va câștiga, jucătorul va obține la final o sumă mai mică decât cea pusă în joc. De exemplu, în cazul unui pariu de 1.000 de lei pe un derby, la un coeficient de 1.08 pe victoria favoritului, jucătorul va obține un câștig de 80 de lei la suma pariată. Statul va impozita însă toată suma, adică 1.080 de lei minus 240 de lei (suma neimpozabilă). Respectiv, la un pariu de succes de 1.000 de lei, jucătorul va rămâne cu 979,2 lei”, a exemplificat directorul companiei.

Advertisement

Bugetul va rata venituri de 100 milioane lei

Specialiștii companiei au prezentat și calculele care arată că statul poate să câștige din loterie și pariuri sportive, în 2020, nu mai puțin de 100 de milioane de lei. Dacă va fi introdus, însă, noul regim fiscal, bugetul ar putea să nu câștige nimic din pariuri sportive.

Mai mult, există riscul ca autoritățile să fie acționate în judecată pentru încălcarea prevederilor Contractului de Parteneriat Public-Privat în domeniul loteriilor și pariurilor sportive și să plătească despăgubiri de sute de milioane de lei.

Or la semnarea parteneriatului public-privat statul a oferit și garantat anumite facilități fiscale, pe care acum le retrage. Directorul general al Loteriei Națională a Moldovei, Vlad Hîncu, e de părere că măsurile propuse vor încuraja piața neagră a pariurilor sportive, care și așa deține o cotă majoritară, fiind vorba de mai multe site-uri înregistrate peste hotare.

"Nu se achită impozite, iar persoanele care depun mize pe aceste site-uri nu sunt identificate pe terminale electronice. Doar anul trecut au fost peste 200 de milioane de lei, banii care ar putea teoretic să revină statului", a menționat directorul general al SA "Loteria Națională a Moldovei", Vlad Hâncu.

Prognoze pesimiste

Pe de altă parte autoritățile susțin că problema nu este chiar atât de gravă. Astfel ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța consideră că mecanismul propus de impozitare este corect.

"Este aplicabil, poate fi aplicat și va avea efectele corespunzătoare. Fiecare agent economic își are dreptul să-și apere interese, inclusiv de business, interese economice, dar fiecare stat, în cazul dat - Republica Moldova, are dreptul suveran de a stabili mecanismul de impozitare", a declarat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, citat de publika.md.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, autorul inițiativei ce a dus la introducerea noului mecanism de impozitare consideră că de fapt nu e problema în lege, ci în modul cum este aplicat de Fisc.

"Moratoriul este exclus. Dacă este vorba despre o problemă tehnică, atunci ea va fi rezolvată de executiv", a spus în cadrul unei emisiuni TV deputatul Dumitru Alaiba.

În aceste condiții prognozele investitorilor sunt tot mai pesimiste, în condițiile în care se vehiculează atragerea altor companii pe piață

„Prognoza noastră cea mai pesimistă este că toate investițiile făcute pe parcursul a 12 luni sunt în zadar, iar investitorii bulgari vor pleca de pe piață, la fel ca și alte companii europene. Chiar și dacă va veni unui nou partener, va fi nevoie de doi ani pentru lansarea unui astfel de proiect, ceea ce va duce la pierderi pentru stat de 150 milioane lei. Nu știu cine își va asuma responsabilitatea pentru această pierdere doar pentru că partenerul actual nu îi este pe plac”, a spus Milanov.

Investiții de milioane

El a refuzat să numească valoarea investițiilor făcute de compania sa, deoarece statul și partenerul privat au criterii diferite de evaluare a investițiilor. El însă a spus că este vorba de milioane de euro. Doar întreținerea singurului site autorizat de pariuri sportive din Moldova (7777.md) costă două milioane lei lunar.

Milanov a mai spus că, săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a discutat problema deducerilor fiscale din câștiguri între 240 de lei și 24.000 de lei la toate punctele de vânzare din cauza nedorinței distribuitorilor de a se ocupa de acest lucru.

„Din câte am înțeles, vor fi adoptate unele modificări la Codul fiscal, ceea ce ne va oferi posibilitatea să plătim impozitele persoanelor fizice din contul nostru. Impozitele vor rămâne, dar vom putea reduce reacția negativă a multor jucători, care nu vor trebui să plătească impozite pe câștiguri mici, de 300-500 lei”, a spus el, precizând că ponderea câștigurilor mici (între 240 lei și 24.000 lei) este de 7-8%.

De notat că modificarea frecventă a Codului fiscal din Moldova pe parcursul unui an, deja nu mai este o noutate și a devenit o practică perimată, ce este criticată atât de investitori, cât și de organismele financiare internaționale.



Oportunitati