Colonel de poliţie ce a deconspirat scheme de miliarde a fost reţinut pentru că ar fi dat mită

shadow
Joi, 19.12.2019 07:35   5405
Vladislav Corcodel, colonel de poliţie şi fost șef de secţie în cadrul Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice (DIFE) a Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), anunțat în căutare internațională încă din 2017, a fost reținut de CNA și Procuratura Anticorupție în apropierea Ministerului Afacerilor Interne.

Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către procurorul pe caz, Victoria Furtună, care a menționat că „acesta, la moment, este învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzută de art.324, alin.(3), Coruperea pasivă”.

Potrivit Codului Penal, luarea de mită „a) de o persoană cu funcţie de demnitate publică; b) în proporţii deosebit de mari; c) în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale”, se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8.000 la 10.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.”

Amintim că, dosarul în care este învinuit Corcodel a fost pornit de CNA, la începutul lunii decembrie 2016, în baza plângerii unui agent economic.

Advertisement

Potrivit anticorupţie.md, pe 16 decembrie 2016, au fost reținuți, în flagrant, Octavian Busuioc, şef de secţie la Inspectoratul General de Poliție, și vameşul Maxim Guzic.

Vladislav Corcodel, care deținea atunci funcția de șef al unei secții din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor, a depus cerere de demisie și a dispărut, imediat după reținerea presupușilor complici. Ulterior, Corcodel a depus o cerere în judecată, în care a reclamat conducerea Inspectoratului General de Poliție că a fost demis ilegal, iar semnătura i-a fost contrafăcută.

Totodată, el acuză de abuz factorii de decizie și procurori de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție, precum și tăinuirile de crimă comise de către funcționarii de rang înalt din cadrul organelor de drept (IGP, MAI, Procuratura Anticorupție, PCCOCS, Procuratura Generală etc.) și a instanțelor judecătorești.

"Abuzurile și ilegalitățile la care am fost supus eu personal începând cu anul 2016 - prezent, inclusiv membrii familiei mele, părinții, socrii, rudele și cunoștințele apropiate, de către angajații Procuraturii Anticorupție ... se datorează activității mele profesionale în cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP a MAI", scria Corcodel într-o adresare către Preşedinţie, Parlament, Guvern, Procuratură etc.

Totodată, el susţinea că, pe parcursul anilor 2013-2016, a deconspirat multiple nuclee criminale specializate în contrabanda cu tutun și produse din tutungerie, au fost demascate și confiscate cantități imense de produse de contrabandă și contrafăcute, au fost deconspirate/investigate/documentate schemele și filierele de tranzit a canalelor de contrabandă cu produse de tutungerie și spălare de bani. 

Estimările arătau că era vorba de prejudicii de miliarde de lei, aduse bugetului de stat, iar printre suspecţi figurau şi multe persoane din Partidul Democrat.Oportunitati