Modificări a principiilor de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural

shadow
Joi, 19.12.2019 06:50   1363
Cabinetul de miniștri a susținut inițiativa de modificare a Legii nr.276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, precum și în Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală.

Modificările efectuate au obiectivul de a optimiza și eficientiza politicile în domeniul dezvoltării rurale, ținând cont de necesitățile zonelor rurale în contextul așa-zisei abordări LEADER (Legături între acțiuni de dezvoltare rurală) în Republica Moldova.

Un alt argument invocat este faptul că obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014-2020 nu au fost atinse până în prezent. 

Potrivit Ministerulu Agricuturii, Dezvoltării Rurale și Mediului (MADRM), abordarea LEADER se implementează în Moldova pe parcursul a ultimilor 3 ani, cu suportul partenerilor de dezvoltare din Uniunea Europeană.

Mai mult ca atât, această abordare este agreată de către membrii Rețelei Naționale pentru Dezvoltarea Rurală din Moldova, din care fac parte: Rețeaua Națională LEADER, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova (FARM), Asociația Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM).

Advertisement

Totodată, în scopul asigurării transparenței decizionale, a fost solicitată opinia Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), care la fel au susținut proiectul nominalizat.

LEADER înseamnă „Legături între acțiuni de dezvoltare rurală”, definită ca o strategie integrată la nivelul unei regiuni, care mobilizează părți interesate locale, prin utilizarea unor metode specifice, cum este parteneriatul, iar principalul element al funcționării reprezintă o formă asociativă între:

- autoritățile administrației publică locale;

- reprezentanții societății civile;

- reprezentanții sectorului privat.

Actorii vizați activează pe un teritoriu definitivat, gestionând și administrând procesele de dezvoltare locală în baza strategiilor de dezvoltare locală. Acest parteneriat teritorial este denumit Grup de Acțiune Locală (GAL).

GAL-lor le revine rolul de promotori ai proceselor de dezvoltare locală, contribuind esențial la dezvoltarea economică și socială, atragerea investițiilor în zonele rurale, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea nivelului de trai și dezvoltarea durabilă.

Referitor la reglementările privind Grupul de Acțiune Locală, menționăm că Ministerul, în perioada imediat următoare, va iniția elaborarea unui proiect de lege, pentru a le distinge prin particularități de alte forme juridice de organizare a persoanelor juridice.

Alocațiile bugetare pentru abordarea LEADER vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, în cuantum de până la 5%, din bugetul aprobat anual.



Oportunitati