Unde a dispărut averea de sute de milioane a sindicatelor

shadow
Joi, 19.12.2019 05:34   1925
Parlamentul va crea o comisie de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Inițiativa aparține unui grup de deputați de la Fracțiunile PAS și Platforma DA Blocul ACUM.

Comisia juridică, numiri și imunități a decis, în ședința din 18 decembrie, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de hotărâre, care prevede crearea unei comisii de anchetă din 7 membri.

Avere de peste 200 de milioane de dolari

În activitatea sa, aceasta va antrena toate instituțiile responsabile, va audia toate părțile implicate și va prezenta Parlamentului un raport în termen de 60 de zile.

”După destrămarea URSS, Republica Moldova a moștenit o avere impresionantă, estimată la peste 200 de milioane de dolari. Acest patrimoniu imens moștenit de la organizația sindicală unională includea imobile, stațiuni turistice, sanatorii, baze sportive, campinguri și tabere de odihnă. Investigațiile jurnalistice, în care sunt prezentate cazurile de gestionare frauduloasă a patrimoniului sindicatelor din Republica Moldova, prin intermediul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, demonstrează faptul că liderii acestora nu au fost preocupați de apărarea și protejarea drepturilor angajaților, inclusiv ale celor patrimoniale”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Advertisement

Unde a dispărut averea sindicatelor

Multe dintre aceste imobile nu mai există, precum este fostul Palat al Sindicatelor din Chișinău, cedat de sindicate și apoi demolat, în locul căruia se ridică un centru comercial.

Mold-street.com a relatat într-o investigație cum unele imobile din centrul Chișinăului, deținute de sindicate, au ajuns a fi preluate prin companii offshore la prețuri mai mici decât cele de pe piață.

O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că, din cele peste 100 de obiective moștenite din epoca sovietică, acum au rămas doar câteva. Apogeul vânzărilor a fost în perioada 2006-2011, când  o mare parte din acest patrimoniu a ajuns în proprietatea mai multor companii afiliate afaceristului Ilan Shor.

Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitații, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât prețul obiectelor. Multe tranzacții au făcut obiectul unor dosare penale.

De notat că alin.(4) art.25 din Legea Sindicatelor stipulează că "Patrimoniul sindicatelor este inviolabil, indivizibil și nu poate fi naționalizat, însușit, înstrăinat sau gestionat de alte persoane, inclusiv de autoritățile publice, fără acordul proprietarului".Oportunitati