Guvernul a acceptat mai puțin de 3% din cheltuielile bugetare suplimentare propuse de deputați

shadow
Joi, 19.12.2019 05:30   1298
Parlamentarii au formulat 131 amendamente si 2 avize la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2020, prin care sunt solicitate resurse suplimentare în sumă totală de 3,58 miliarde lei.

În ședința din 17 decembrie, Guvernul a examinat amendamentele înaintate de deputați și avizele comisiilor permanente din Parlament la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, susținând parțial sau integral 73 de amendamente. Adică mai mult de jumătate din ele.

Cheltuielile bugetare trebuie să fie egale cu veniturile plus sursele de finanțare

În același timp, valoarea alocațiilor suplimentare acceptate de Guvern a fost de doar 98,47 milioane lei sau mai puțin de 3% din suma solicitată.

Guvernul și-a argumentat respingerea amendamentelor, ce necesită alocații substanțiale, prin faptul că aceastea sunt contrare "principiului balansării, conform căruia cheltuielile bugetare trebuie să fie egale cu veniturile plus sursele de finanțare".

"Amendamentele la proiectul în cauză prevăd modificări atît la partea de venituri, cît și la partea de cheltuieli și surse de finanțare, care conduc la dezechilibrarea bugetului. Prin urmare, nu sunt respectate prevederile art.131 alin.(6) din Constituția Republicii Moldova, potrivit cărora nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare. Cheltuielile aprobate de Guvern au fost determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților de politici stabilite, activității în continuu a instituțiilor bugetare, reieșind din cadrul de resurse disponibil, avînd ca obiectiv utilizarea prudentă a banului public", se arată în nota de argumentare elaborată de Ministerul Finanțelor.

Advertisement

De notat că multe din amendamentele nesusținute se refereau la majorarea alocațiilor pentru instituțiile de învățământ. Ministerul Finanțelor susține că majorarea nu are temei juridic, deoarece instituțiile de învățământ sunt asigurate cu mijloace financiare, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.868/2014 "Privind finanțarea în bază de cost standard per elev a instituțiilor de învățământ primar și secundar general din subordinea autorităților publice locale de nivelul al doilea”.

Deficit bugetar de 7,41 miliarde lei

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 urmează a fi aprobat de Parlament până la finele acestei săptămâni și el prevede venituri de 44,14 miliarde lei și cheltuieli de 51,55 miliarde lei, iar soldul (deficitul) bugetar - 7,41 miliarde lei.

Cea mai mare parte a veniturilor va fi constituită din impozite și taxe - 91,8%. Protecția socială, învățământul, ocrotirea sănătății sunt primele trei grupe, cu cele mai mari volume de cheltuieli în structura cheltuielilor bugetului public național.

Finanțarea deficitului bugetului public național, în anul 2020, se va efectua din surse interne și externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Guvernul susține că principalele masuri de politici, pe care este construit proiectul bugetului pentru anul 2020, se referă la: extinderea autonomiei financiare locale, majorarea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari, implementarea programelor de asistență socială a mai multor categorii de populație.

Proiectul bugetului de stat are la bază prognoza dezvoltării economiei în anii 2020-2022 și obiectivele politicii fiscale și vamale pentru anul 2020. Totodată, proiectul se bazează pe prioritățile care derivă din Programul de activitate a Guvernului, Acordul de Asociere cu UE, alte angajamente asumate față de partenerii de dezvoltare.



Oportunitati